Welke fietscomputer is voor mij geschikt ?

Om de beste fietscomputer voor jou te vinden, is het belangrijk om te weten voor welk doel je het apparaat wilt gebruiken.

Alle modellen zijn in staat je snelheid, afstand en tijd te meten. De meer geavanceerde fietscomputers hebben ook GPS aan boord. En de topmodellen zijn in staat om bijvoorbeeld je hartslag, cadans of calorieverbruik te meten.

 

Conditie verbeteren

Met een fietscomputer kun je je conditie aanzienlijk verbeteren.  In combinatie met een hartslagsensor kun je namelijk in verschillende hartslagzones fietsen, wat bevorderlijk is voor je conditie. Het meten van je hartslag gaat meestal via een borstband. Deze geeft de meetwaarden vervolgens door naar je fietscomputer. Je kunt je conditie daarnaast ook verbeteren met intervaltrainingen, waarbij je je sessies verdeelt in rustpauzes en actiemomenten op basis van een trainingsschema.

 

Afvallen

Een fietscomputer met een caloriënteller kan je helpen bij het afvallen. Hiermee krijg je een duidelijker beeld van de effectiviteit van je sessies en weet je dus precies hoeveel calorieën jij verbrandt hebt.

 

Spieren trainen en techniek verbeteren

Met een cadanssensor is het bijvoorbeeld mogelijk om je pedaalslagen te registreren. Een ritme van 100 omwentelingen per minuut is het meest efficiënt. Bij een hoger aantal slagen verhoog je de druk op je spierpezen. Bij een lager aantal omwentelingen, rij je meer op kracht.

En met een vermogenssensor registreert de druk die je uitoefent op je pedalen. Dit wordt aangegeven in Watt.

 

Analysesoftware

Om je vooruitgang in kaart te brengen, worden veel fietscomputers geleverd met online analysesoftware om via internet je prestaties te analyseren en te delen met je vrienden. Vervolgens kun je door middel van grafieken en statistieken je gegevens bekijken en analyseren.

Indien nodig pas je aan de hand van deze gegevens je trainingen aan. Wil je dus effectief je doelen bereiken, dan is een fietscomputer in combinatie met analysesoftware zeker aan te raden.

 

Bijkomend moet je alvast nog enkele vragen stellen :

  • Wilt u de GPS alleen gebruiken voor te fietsen, of ook voor navigeren in de Auto ?
  • Wilt u naar het begin van de route kunnen navigeren ?
  • Fietst u veel, of bent u een gelegenheidsfietser ?
  • Fietst u ook als het slecht(er) weer is ?
  • Wilt u van de route die u aan het fietsen bent kunnen afwijken ?
  • Hoe belangrijk is het om een kaart (map) op uw GPS te zien als u aan het fietsen bent ?
  • Wilt u voornamelijk routes fietsen of ook zelf routes ontwerpen of uitzetten ?

 

Als U een antwoord hebt op al deze vragen, dan kan u op zoek naar de voor u geschikte fietscomputer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]