Het voorkomen van rugpijn

Het voorkomen van rugpijn begint bij het herkennen van activiteiten en houdingen die je rug belasten. Wanneer je die herkent kan je nieuwe gewoontes aanleren.

 

Rechtop staan

Heb je een staande job? Plaats dan afwisselend één voet hoger dan de andere. Dit zorgt voor een bekkenkanteling, waardoor de rug zijn natuurlijke kromming aanneemt en minder belast wordt. Op één been gaan staan is geen goed idee.

 

Dagelijkse activiteiten belasten je rug.  

We spenderen ook heel wat uren aan een werkvlak: tanden poetsen, zich wassen, koken, afwassen, enz. Om de rug te sparen moet het werkvlak op de hoogte van de heupen komen.Indien het vlak lager is, steun je best met de dijen tegen de rand van het werkvlak en buig je de romp met een rechte rug.

 

Draag je hakken?

Te hoge hakken zorgen voor een overdreven kromming in de onderrug en een hevige druk op de tussenwervelschijven. Vaak hakken dragen zorgt dus voor rugpijn.

 

Zitten

Doe je zittend werk? Een goede oefening om mooi rechtop te gaan zitten: zet je op het puntje van de stoel. De voeten stevig op de grond, een beetje gespreid. Kantel het bekken lichtjes naar achter en trek de schouders een beetje naar achter en naar beneden. Maak tot slot een dubbele kin.

Wanneer we gaan zitten, kantelt ons bekken naar voren en verliest de rug zijn natuurlijke krommingen. Je kan dit voorkomen door een goede stoel te kiezen. Ideaal is het als de rugleuning de schouders over de volledige breedte steunt en ondertussen ook steun geeft in de lage rug.

De zitting, die lichtjes naar voor helt, stel je zo in dat de voeten plat kunnen staan.Ga nooit met gekruiste benen zitten.Wanneer je na een drukke dag lekker lui in je zetel ploft, is dat jammer genoeg een kwelling voor je rug. Zorg er daarom voor dat je wervelkolom zo goed mogelijk de natuurlijke positie aanhoudt. Je kan bijvoorbeeld een kussen onderaan je lenden plaatsen, ter hoogte van je broeksriem.

 

Zit je veel in de auto?

Bij langdurig autorijden is een correcte ondersteuning zeker geen overbodige luxe. Neem de tijd om je stoel in functie van je eigen morfologie in te stellen. De bovenbenen moeten horizontaal zijn en de knieën licht gebogen. Gebruik een extra kussentje ter hoogte van de lenden als je ondervindt dat de steun in de onderrug te wensen overlaat.

Probeer bij het in- en uitstappen van je auto geen draaibewegingen te maken. Ga daarom met de rug naar de zitting staan bij het instappen. Ga zitten en draai dan tegelijkertijd de benen naar binnen. Schuif bij het uitstappen indien nodig de stoel telkens maximaal naar achteren en houd met een hand de stijl van het portier vast.

 

Liggen

Ben je ‘s morgens nog moe?Voor een optimaal herstel van de rug is een neutrale stand van de wervelkolom van onschatbare waarde. Ruglig en vooral zijlig zijn hiervoor meer aangewezen dan buiklig. Net zoals je een (auto)stoel volledig instelt in functie van je eigen morfologie, moet je bed ook volledig aanpasbaar zijn: een man van 100 kg en 1,80 m heeft niet dezelfde ondersteuning nodig als een vrouw die amper 55 kg weegt en juist geen 1,60 m meet.

Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en verdient daardoor ook een andere ondersteuning.

Bovendien moet de steun automatisch aangepast worden aan de slaaphouding. We liggen immers niet de hele nacht in dezelfde houding. Een kussen dat ook de nekwervels ondersteunt, is de afwerking van een goed bed. Het is daarbij van groot belang dat de holte in de hals goed opgevuld wordt zodat uw halswervels goed ondersteund worden.

 

Moet je vaak heffen en tillen?

Ga door de benen en gebruik je dijspieren en knieën om iets op te tillen. Vermijd draaibewegingen ter hoogte van de wervelkolom. De combinatie van een til-, draai-, en eventueel nog een rekbeweging kan ernstige gevolgen hebben. Deze posities komen veel voor in het huishouden of bij het sporten.

 

Burowerk

Zit je veel en lang voor de computer? Zorg voor een ergonomische werkplek.Richt je werkvlak juist in: een tafel die te hoog of te laag is, zorgt voor nekklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en verminderde concentratie.Let op de hoogte van het computerscherm: de bovenkant van het scherm moet op ooghoogte zijn. De afstand tussen het toetsenbord en de rand van de tafel moet 15 à 20 cm bedragen.

 

T.B.15/7/10

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]