Livigno, Bike the Alps

Livigno – Bike the Alps

Via de vliegvelden van Innsbruck of Milaan of Zürich ben je er zo, maar het is nog veel leuker om met de auto naar het Italiaanse Livigno te rijden. De weg er naartoe is namelijk prachtig en neemt je mee over een mooie weg door de schitterende groene bergen van de Alpen.  Een paradijs voor sporters maar eigenlijk voor iedereen die houdt van het goede leven!

 

Fietsen

Vanuit Livigno lopen tal van routes naar de bekende cols : Passo Stelvio, Passa Gavia, Passo Mortorilo, Passo Albula, Bormio, Sankt-Moritz.

Ben je niet in topconditie, dan kun je in Livigno ook e-bikes huren. Met een beetje extra ondersteuning fiets je dan wat makkelijker naar boven en heb je wat meer tijd om onderweg lekker te genieten van het uitzicht en eens een culinaire halte te maken!

 

Mountainbiken

Wat direct opvalt is dat je hier heel veel jonge mensen ziet. Groepjes jongeren die hier komen voor een lekkere actieve vakantie in de bergen. Hun favoriete activiteit? Mountainbiken. Alsof het hier is uitgevonden. In de hele omgeving zijn heel veel verschillende mountainbikeroutes uitgezet, van een lekker ontspannen tochtje tot een pittige rit.  Een handige mountainbikekaart die je alle mogelijke routes met kleurtjes laat zien. Kun je je eigen fiets niet meenemen of heb je die niet? In het dorp kun je bij meerdere locaties een huren voor een halve of voor een hele dag.  Alleen al voor het uitzicht onderweg moet je hier echt een paar keer de fiets op, en genieten van de natuur. Kijk zelf maar!

 

Belastingvrij shoppen

Je kunt Livigno niet vergelijken met een alledaags bergdorp, want als er iets is waar dit dorp in uitspringt dan is het wel op gebied van shoppen. Het barst er van de leuke en stijlvolle winkeltjes met outdoor-spullen, zonnebrillen en parfum maar ook chique winkels met dure tassen en kleding. Maar liefst 250 winkels zijn er in het dorp, geen grote modeketens maar leuke boetieks en sportwinkels waar vrijwel alle bekende merken worden verkocht.  Je bent hier natuurlijk wel in Italië, het land van de mode!

Maar wat is er nu zo bijzonder : shoppen in Livigno doe je namelijk belastingvrij !

Over het hoe en waarom deze vallei belastingvrij is geworden gaan vele verhalen rond. Volgens de overlevering was het zo, dat als iemand op pad werd gestuurd om de belastingen te innen in Livigno, deze telkens op mysterieuze wijze verdween. De realiteit spreekt echter minder tot de verbeelding. De toekenning kwam er om te zorgen dat de vallei bewoond bleef, zodat de staat het eigendom van de vallei kon opeisen. De belastingvrije status van Livigno werd voor het eerst toegekend rond 1840 door Oostenrijk-Hongarije. In 1910 bevestigde het Italiaanse Koninkrijk en later ook de republiek deze status. Uiteindelijk werd de belastingvrije status in 1960 door de EEG definitief toegekend. De reden voor deze toekenning was de moeilijke bereikbaarheid van Livigno tijdens de winter en de eeuwenlange armoede in de regio.

 

Dineren in een berghut

Wanneer het ’s avonds tijd is om te gaan eten, ga dan voor een diner in een van de vele berghutten. Kies voor typische lokale specialiteit, met bijpassende wijn natuurlijk. De noord-Italiaanse keuken is veelzijdig, waar het beste van de Italiaanse keuken en Alpine-gerechten samenkomen op jouw bord. Een kleine berghut waarbij je bijna letterlijk bij de familie aan tafel aanschuift. Reserveer vooraf wel even een plekje via het toeristisch kantoor in het dorp.

 

Watersporten op het stuwmeer

Ook al zit je hier hoog in de bergen – op ruim 1.800 meter hoogte – het water is toch dichtbij. In de zomermaanden is het kunstmatig aangelegde Lago di Livigno, aan de noordkant van het dorp, ‘the place to be’ om tijdens warme dagen even lekker af te koelen. Ga lekker kanoën, windsurfen of gewoon lekker chillen in de zon!  Het onderhoud en behoud van de natuur en het milieu staat bij de inwoners van Livigno hoog in het vaandel, het meer is dan ook niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen.

 

Tal van activiteiten

Livigno is geen dorp waar je de hele dag in de zon lui ligt te wezen, een vakantie hier vraagt om de nodige activiteit. Je ziet mensen picknicken, wandelen, fietsen en genieten van het buiten zijn.

Een bloemlezing uit het ruime aanbod :

  • Klimmen in het Larix Park: midden in het bos tussen de oude lariksbomen is een uitdagend klimparcours aangelegd dat voor iedereen leuk is, ongeacht hoe oud je bent. Vooral het zweven van de ene boomtop naar de andere is een fantastische belevenis.
  • Wandelen: niet alles hoeft in de hoogste versnelling in Livigno, het is ook heerlijk om lekker een stukje te wandelen. Het enige wat jij hoeft te doen is wat hapjes en drankjes meenemen. De schitterende omgeving doet de rest.
  • Golfen: ideaal om het te leren is de 9 holes-golfbaan. Vooral het afslaan en putten kun je hier goed fine oefenen.
  • Livigno heeft tevens de beschikking over een van de meest uitgebreide spa’s van de Alpen: Auqagranda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]