Ketting versleten ?

Allemaal goed en wel, maar slijtage is zelfs met de beste zorgen onvermijdbaar. Hoe merk je dat een ketting zijn beste tijd heeft gehad? Er bestaat een kettingmeter om de slijtage te zien. Maar je kan ook zelf kijken door de ketting weg te trekken van het voorste tandwiel. Trek hem horizontaal in de richting van het voorwiel van het tandwiel weg. Als de ketting vervolgens weer perfect aansluit is hij nog in orde. Kan je hem zomaar van het tandwiel wegtrekken zonder dat hij als het ware terugveert, dan is hij aan vervanging toe. Let ook even op de tandjes zelf van het tandwiel. Zijn die te hoekig, te scherp? Dan is ook dat kettingblad versleten.
Met een mountainbikeketting kan je ongeveer 1.500 km doen als je in de modder én op de weg rijdt. Als je enkel op de weg rijdt, zal hij natuurlijk veel langer mee gaan. Maar sowieso doet ook het al dan niet goed onderhouden van die ketting veel aan de levensduur. Een tip om te besparen op toekomstige uitgaven. Werk met twee kettingen en wissel die om de 750 km af. Zo kun je de gelijktijdige vervanging van de tandwielen achteraan uitsparen. Dan kan je gerust 2.500 à 3.000 km doen met dezelfde pionnen of kettingbladen.

Tekst: Kurt Titeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]