Naira Quintana, een rasklimmer ?

Nairo Quintana is één van die renners die zich in het klimmen onderscheiden van de rest van de renners door zijn aangeboren talent, hij lijkt de meest getalenteerde renner op dit vlak.

De 26-jarige Colombiaan kon in de voorbije Tour nooit aanspraak maken op de eindzege en viel herhaaldelijk door de mand. Maar wat hij nu toont in de Vuelta is oogstrelend.  Constant alert, mee in een ontsnapping en constant in de aanvalslinie om zijn rechtstreekse concurrenten, vooral Froome dan, af te schudden.  Hij is beresterk.  Is dit de echte doorbraak van de rasklimmer ?

Vaak gaat klimmen ook om mentale weerbaarheid.  Misschien ontbrak het Quintana daar wel aan.  Geloofde hij een tikkeltje te weinig in zichzelf ?

Quintana is geboren en opgegroeid in het Andesgebergte met zijn ouders, twee broers en twee zussen. Als kind kampte hij met een mysterieuze ziekte waardoor zelfs voor zijn leven werd gevreesd. De arts behandelde Quintana met een elixer, gebrouwen op basis van inheemse plantenextracten. Zijn schooltijd bracht hij 32 kilometer verderop in Arcabuco door. Met een oude mountainbike legde hij deze afstand af met op de terugweg 14 kilometer bergop.

In 2006 werd hij als belofte aangereden door een taxi waardoor hij vijf dagen lang in het ziekenhuis moest verblijven. Na zijn kampioenstitel tijdrijden bij de beloften in Colombia in 2009, sloot hij in 2010 aan bij wielerploeg Café de Colombia en behaalde in dit jaar 2 etappezeges en de eindzege in de Ronde van de Toekomst.

Vanaf 2012 rijdt hij voor Team Movistar. Quintana verhuisde naar het Baskische Pamplona waar hij een appartement deelt met landgenoot Rigoberto Uran. In dat jaar brak hij door met een ritzege in het Critérium du Dauphiné en etappezeges en eindoverwinningen in de Ronde van Murcia en de Route du Sud.

Het jaar 2013 was het jaar van de grote doorbraak bij de elite met een eindzege in de Ronde van het Baskenland en een tweede plaats in de eindklassering in de Ronde van Frankrijk. Als debutant won hij er de twintigste etappe met aankomst in Annecy-Semnoz: in de laatste kilometers reed hij op de Semnoz, een col van de buitencategorie, weg van zijn medevluchters Chris Froome en Joaquim Rodríguez en verdrong zo in het eindklassementAlberto Contador van de tweede plaats. Deze etappezege bracht hem bovenop zijn witte trui ook de bolletjestrui, waarmee hij beduidend beter presteerde dan zijn kopman Alejandro Valverde, die door pech in de dertiende etappe tien minuten had verloren en in het klassement uiteindelijk achtste eindigde. Bij terugkomst in zijn thuisland bracht hij een bezoek aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

In 2014 kwam dan de grote winst, eindwinst in de Giro voor Mollema en Rodriguez. Hij greep de macht in de sneeuw tijdens een bergrit over de Paso de Gavia en de Stelvio.
2015 stond in het teken van de Tour, maar het werd al gauw duidelijk dat het een maat voor niets werd.  Hij stond al gauw op een onoverbrugbare tijd van Froome, en hoe hij ook probeerde, hij kon deze achterstand nauwelijks indijken.  Ook 2016 werd een teleurstelling in de Tour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]