Mijn schijfremmen maken een piepend geluid wanneer ik de wielen heel zacht in beweging breng. Hoe los ik dat op?

Het schijfremsysteem voor mountainbikes is eigenlijk een afgeleide van het remsysteem bij auto’s en motoren. Ook daar zul je merken dat die weliswaar dikkere remschijven lichtjes tegen de wielen aanschuren. Maar eenmaal de auto of moto op snelheid voel je daar niets meer van.

Bij de mountainbike zijn de remschijven veel dunner. Ondanks de sterkte van dat metaal kan er een plooi of deukje in komen als je hapert aan rotsblokken of boomwortels, waardoor de schijf niet 100 % plat meer is.

Ofwel is de remschijf net niet helemaal in het midden afgesteld. Draai dan de twee vijzen los, trek je remhendel goed aan, zodat de schijf op dat moment zeker in het midden zit. Span vervolgens de inbusvijzen weer aan, steeds met de rem dichtgeknepen. Als je dan loslaat en het wiel eens vrij laat draaien zou dat licht gepiep of gesleep moeten verdwenen zijn. Tenminste als de schijf nog volledig onbeschadigd is. In tegenstelling tot auto’s of moto’s mag bij uw mountainbike een goed afgestelde remschijf dus geen piepend geluid maken. Toch zal het verlies aan ‘loop’, indien het wel piept, maar minimaal zijn van zodra je snelheid maakt.

Bron: Grinta! 9
Tekst: Kurt Titeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]