In de winter is het niet altijd een pretje om de weg op te trekken voor een training. Toch is het nodig om in die donkere periode bezig te blijven en zo de basis te leggen voor een goed wielerseizoen. Als je de koersfiets niet ziet zitten kan je nog altijd je mountainbike of crossfiets nemen maar als het weer echt te slecht is, is het beter om binnen te blijven en geen risico’s te nemen want als je ziek wordt, kan je nog veel meer trainingskilometers verliezen. Hier geven we vier mogelijkheden om je in de winter bezig te houden.
– Wat nog het meest de buitentraining op de koersfiets benadert zijn trainingssessies op de rollen. Je plaats je koersfiets erop en begint te rijden. Daarbij is Tacx de bekendste rollenproducent. Maar iedereen weet het, een sessie op de rollen kan flink tegensteken. Daarom ontwikkelde Tacx een aantal systemen om die trainingen aangenamer te maken: weerstandsaanpassingen om gerichter te trainen , computerprogramma’s met simulaties van echte ritten tot zelfs mogelijkheden om vanuit je eigen huiskamer te koersen tegen andere Tacx-gebruikers… Het kan allemaal.
– Minder eenzaam zijn spinningsessies. Dat zijn lessen in groep met opwindende muziek en vooraan een lesgever die bevelen uitdeelt. Elke spinningfiets heeft een weerstandsknop die je kan instellen naargelang je eigen hartslag. Je traint dus wel in groep maar iedereen bepaalt individueel hoe zwaar het mag zijn.
– X-biken, dat is de mountainbikeversie van spinning. Waar spinning nog vooral bedoeld is om de beenspieren te ontwikkelen, doet x-biken dat met het volledige lichaam. Er is immers ook aan het stuur een mechanisme dat pompende bewegingen van links naar rechts maakt waardoor ook het bovenlichaam getraind wordt. Hier heb je dus twee weerstandsknoppen aan de fiets.
– Fitness: er wordt wel eens gezegd dat een wielrenner enkel onderaan goed ontwikkeld is. Dat het bovenlijf niet overeen komt met de getrainde beenspieren. Dat klopt natuurlijk voor een stuk wel. Toch is het ook voor een coureur belangrijk die bovenspieren te oefenen.
Naast de traditionele fitnesstoestellen met gewichten zijn er nog andere mogelijkheden zoals ‘Body Balance’. Via evenwicht- en rekoefeningen brengt de lesgeefster aan een groep bij hoe je de lichaamshouding kan verbeteren. Iets wat je een betere positie op de fiets moet opleveren en wat bijvoorbeeld de rugspieren gevoelig versterkt.
Bron: Grinta! 4
Tekst: