Pijn in de onderrug verkeerd behandeld ?

Pijn in de onderrug is bij het fietsen is één van de meest voorkomende kwaaltjes die het fietscomfort serieus kunnen verminderen en heel wat mensen doet afhaken.  Vaak is dit het gevolg van een foute positie op de fiets,

Gazet van Antwerpen rapporteert dat uit een nieuwe studie blijkt dat de pijn helemaal verkeerd behandeld wordt. Meer zelfs: de operaties, injecties en opioïden maken het vaak erger, staat te lezen in het vakblad The Lancet.

Weinig aandoeningen komen zo vaak voor als lage rugpijn. De kans is erg groot dat je iemand kent die eraan lijdt of dat je er zelf aan lijdt. Want, zo zegt Martin Underwood, iedereen krijgt er ooit in zijn leven wel eens mee te maken. Underwood is professor van de medische afdeling van de Warwick University in Groot-Brittannië en werkte mee aan het driedelige onderzoek dat in vakblad The Lancet verscheen.

Zijn collega’s en hij werden de voorbije jaren vaak geconfronteerd met mensen die last hadden van lage rugpijn waarvan de oorzaak niet meteen bekend was. Logisch, zo blijkt uit hun onderzoek, want in het overgrote deel van de gevallen is er geen rechtstreekse aanleiding. De pijn kan een gevolg zijn van de levensstijl van de patiënt, die bijvoorbeeld te weinig beweegt of overgewicht heeft, maar kan ook voorkomen uit psychologische, economische of sociale factoren of een gevolg zijn van andere pijnklachten. Met andere woorden: zaken waar niet meteen een medische ingreep voor nodig is.

Behandeling maakt het erger

Toch worden patiënten – al te vaak met financiële motieven – door dokters en ziekenhuizen aangeraden om zich te laten opereren of injecties te overwegen. Dat is niet alleen duur, maar uit het onderzoek blijkt nu ook dat operaties het probleem erger kunnen maken. Soms worden ook wervels aan elkaar vastgezet of kunstmatige wervels toegevoegd. Compleet nutteloos, zo ontdekten de onderzoekers, net als rusten en stoppen met werken. De inactiviteit van die twee laatste zaken maakt het ook net erger.

Ook het voorschrijven van medicijnen met opioïden is verkeerd, want ze zijn erg verslavend en zijn niet de meest doeltreffende pijnstillers. Daardoor gaan patiënten er steeds meer van moeten gebruiken en is het risico op verslaving groter.

Goede aanpak

Underwood en zijn collega’s trekken dan ook aan de alarmbel: het is hoog tijd dat lage rugpijn op een goede manier aangepakt wordt. “Nutteloze behandelingen worden veel te vaak voorgeschreven voor chronische rugpijn”, zegt Judith Turner, klinisch psycholoog aan de universiteit van Washington. “En behandelingen die wel werken, worden dan weer te weinig gebruikt.”

Wat die behandelingen dan wel zijn? “Actief blijven, cognitieve therapie volgen, goed leren ademhalen en genoeg lichaamsbeweging hebben.” Ook in ons land zijn er richtlijnen voor hoe met de pijn omgegaan moet worden. De pijn is een ongemak dat overgaat op natuurlijke wijze, zonder ingreep, en dus moeten patiënten geduld hebben en de pijn laten overgaan terwijl ze actief proberen te blijven.

Uiterraard is rugpijn voorkomen beter dan verhelpen.

Bron : Gva.be dd 6/4/2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]