Wijnbouw in Trentino

Het bergachtige karakter van de Trentino streek biedt geen makkelijke basis voor de wijnbouw. De wijnstokken staan doorgaans op steile terrassen aangeplant. Toch komen er een aantal opmerkelijke wijnen vandaan. Met name enkele mousserende en witte wijnen zijn van zeer goede kwaliteit. Ook worden er enkele rode wijnen van grote klasse gemaakt (Lagrein en Teroldego Rotaliano). De regio telt twee overkoepelende DOC’s, de Trentino DOC en de Alto Adige DOC, die ieder weer onderverdeeld zijn in subzones of wijntypes. Daarnaast kent de regio nog vijf andere DOC’s en vijf IGT’s. Maar liefst driekwart van de totale wijnproductie is geclassificeerd als DOC terwijl het overgrote deel van de wijn wordt geëxporteerd.

Het grootste wijngaardareaal treft men aan in de provincie van Trentino, 9.000 hectare tegenover zo’n 3.800 hectare in de provincie van Bolzano. Hoewel de ligging van de regio en het klimaat doen vermoeden dat er vooral veel witte wijnen worden geproduceerd, ligt de nadruk historisch gezien nog altijd op de productie van rode wijnen die maar liefst tweederde van het totaal uitmaken. Veel rode wijnen zijn van de Schiava ofwel Vernatsch gemaakt en zijn vaak licht en fruitig van karakter. Oostenrijk en Duitsland zijn belangrijke afnemers van dit type wijn. De bekendste zijn de St. Magdalener of Santa Maddalena en de Kalterersee of Caldaro, met een eigen DOC, beide afkomstig uit de provincie van Bolzano.

Andere rode wijnen van de Alto Adige hebben een steviger karakter. De Lagrein en de Teroldego, beide genoemd naar de gebruikte druivensoort, zijn stevige rode wijnen met veel structuur die makkelijk langere tijd kunnen ouderen op fles. Zij vormen een goede begeleider van diverse vleesgerechten en gerijpte kazen. De Marzemino, een rode wijn afkomstig uit de regio Trentino, is licht, fris en fruitig van karakter. Onder de DOC Valdadige valt een reeks goede tafelwijnen, die in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

In beide provincies experimenteert men veel met internationale rode druivenrassen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Merlot, waar goede resultaten mee geboekt worden. De groeiende vraag naar fruitige witte wijnen heeft geleid tot een grotere aanplant van de witte druivenrassen, met name van Duitse en Oostenrijkse oorsprong: Silvaner, Veltliner, Gewurtztraminer en Müller Thurgau, naast de bekendere internationale druivenrassen Sauvignon, Chardonnay en de diverse Pinots.

Trentino, Italië’s nummer één op het gebied van de Chardonnay productie, is tevens leider in de productie van uitstekende mousserende wijnen volgens de ‘metodo tradizonale’, waarvan vele de DOC-classificatie achter hun naam mogen zetten. De stad Trento vormt het ‘bruisende’ middelpunt van deze productie en heeft zelfs een eigen DOC (DOC Trento) uitsluitend voor de productie van Spumanti van de Chardonnay aangevuld met Pinot nero en/of Pinot bianco en /of Meunier. De wijnen zijn een goede vervanger van Champagne en zeer geschikt bij oesters en andere schelpdieren, maar wordt veelal genuttigd als aperitief.

 

Bron Slow-Wine.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]