Tips tegen fietsdiefstal

Nu het seizoen stilaan begint, nemen wielertoeristen weer deel aan hun favoriete toertochten, en hierover wordt heel wat gecommuniceerd via sociale media. Spijtig genoeg kunnen ook mensen met slechte bedoelingen meekijken. Veel mensen hebben geïnvesteerd in nieuw materiaal om het nieuwe seizoen te beginnen en zijn bendes net hiernaar op zoek.

Ook fietswinkels krijgen weer te maken met een golf aan inbraken.  Organisatoren van toertochten houden dan weer hun hart vast voor fietsdiefstallen tijdens hun organisaties.  Zelfs het profpeloton is niet veilig.  Uiteraard zijn de duurdere exemplaren het meest begeerd.

Wees ook voorbereid voor onderweg en op uw fietsbestemming.  Een veel voorkomende vorm van diefstal is het ontvreemden van fietsen uit wagens of van bagagedragers op rustparking.  Wees ook niet bedeesd om je hotelier te vragen of de fiets eventueel mee op de kamer mag genomen worden, vaak heeft de hoteleigenaar hier geen bezwaar tegen, zeker niet als zijn fietsgarage niet al te best beveiligd is.

Het hoge aantal diefstallen van racefietsen en mountainbikes is volgens experts van de politie een rechtstreeks gevolg van de sterk toegenomen populariteit van het wielrennen in Oost-Europa. Renners zoals de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski doen jonge en minder jonge landgenoten dromen. Ze willen dan ook een dure, vederlichte fiets, maar kunnen die niet betalen.

Rondtrekkende dievenbendes uit het voormalige Oostblok hebben een enorme afzetmarkt in hun vaderland en zijn zeer goed voorbereid.  Ze weten perfect welke fietsen ze moeten stelen en welke niet.

De Belgische en Nederlandse politiediensten voeren onderzoeken naar deze internationale zwendel met gestolen koersfietsen, maar dat verloopt erg moeizaam door de gebrekkige medewerking in de betrokken landen.

 

Tips tegen diefstal :

  • Sta even stil bij het gebruik van sociale media. Zet de privacy-instellingen van social media als Facebook niet op ‘openbaar’, maar op ‘vrienden’. Hetzelfde geldt voor trainingsapps als Strava en Garmin Connect.  Via sociale media is het voor dieven vrij eenvoudig om na te gaan waar wielrenners wonen en waar dus mogelijk dure racefietsen aanwezig zijn.

 

  • De politie adviseert eigenaars van dure koersfietsen om deze ook in de garage slotvast achter te laten of de fiets te verplaatsen naar een beter te beveiligen ruimte.

 

  • Zet je fiets altijd op slot. Ook als deze binnen staat. Binnen kun je goede, goedgekeurde sloten gebruiken. Het beste zijn kettingsloten met massieve schakels. Deze wegen echter al snel een paar kilo en die neem je natuurlijk niet mee tijdens een rit. Gebruik daarvoor een eenvoudig kabelslotje waarmee je de fiets vastzet aan een vast object, bijvoorbeeld een hek of lantaarnpaal. Het biedt geen garantie tegen diefstal, maar het maakt het de dief wel moeilijker, zodat deze sneller zal uitkijken naar een ‘makkelijker prooi’.

 

  • Laat fietsen tijdens een toertocht nooit onbeheerd achter. Ook niet bij een bevoorrading. Zorg dat er altijd iemand van het groepje bij de fietsen blijft en een oogje in het zeil houdt.

 

  • Steeds meer wielrenners installeren zelfs een gps-tracker in hun tweewieler.  Je kunt fietsen tegenwoordig uitrusten met een ‘track and trace-systeem’. Je verbergt een gps-tracker in bijvoorbeeld een stuurvork of zadelpen. In geval van diefstal, kun je achterhalen waar de fiets is gebleven. De politie maakt van dit systeem gebruik bij lokfietsen, maar het systeem is ook op de markt voor de consument, bijvoorbeeld via Vindmijterug.nl.

 

  • Fietsdiefstalverzekering :  Verzekeraars hebben ingespeeld op bezorgheid van de wielrenner.  Tijdens een toertocht heeft de organisator immers vaak afstand gedaan van alle aansprakelijkheid bij diefstal, een goede fietsverzekering kan u hierin enige gemoedrust bezorgen, mocht het dan toch eens mislopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]