De cols van de Pays de Maurienne

« La Maurienne, le plus grand domaine cyclable du monde », daar klopt wel iets van.  De Maurienne-vallei heeft de eer en het genoegen één van de grootste concentraties van mythische cols te herbergen.

« La Maurienne, le plus grand domaine cyclable du monde »

Even een opsomming :

Col de l’Iseran
Gelegen aan de weg naar de Grandes Alpes, van Bonneval-sur-Arc tot Val d’Isère, is Iseran de hoogste pas van Europa, met een hoogtepunt op 2770 m boven zeeniveau. Het verbindt Haute Maurienne met Haute Tarentaise.

Col du Galibier
Deze beroemde klassieke Tour de France, gelegen op 2646 m, biedt een schitterend uitzicht over de Mont Blanc en de Meije. Het verbindt Valloire en Briançon via de Col du Lautaret. Het is de hoogste doorgang op de Route des Grandes Alpes, na de Iseran-pas.

 

Col du Télégraphe
Tussen St Michel de Maurienne en Valloire bereikt de Col du Télégraphe een hoogte van 1566 m. Het laat de Valloirette-vallei, een zijrivier van de Arc, met steile kloven bewonderen.

Col de Croix de Fer
Genietend van een adembenemend uitzicht op de Aiguilles d’Arves, verbindt de Croix de Fer-pas (2067 m) de Villards-vallei met die van de Arvan. Een pittoreske route, een grote klassieker van de Alpen voor fietsliefhebbers, leidt naar de top van de pas langs de indrukwekkende Gorges de l’Arvan.

Col du Glandon
De Glandon, gelegen op 1924 m, maakt de oversteek mogelijk tussen de Maurienne-vallei en het Oisan-massief, evenals de stad Grenoble. Onder de pas, op de Isérois-helling, strekt zich het meer van Grand Maison uit, een kunstmatig reservoir gebouwd voor de behoeften van hydro-elektriciteit.

Col de la Madeleine
Deze route die zeer vaak door de renners van de Tour de France wordt afgelegd, verbindt op 1993 m hoogte de Tarentaise-vallei met die van de Maurienne. In de winter wordt de met sneeuw bedekte weg omgebouwd tot een skipiste voor mensen die de resorts van St François Longchamp en Valmorel bezoeken.

2 alternatieven aan, die parallel naast elkaar liggen  :

 

Col du Grand Cucheron
De verbinding tussen de Hurtières-vallei in Maurienne en de Huiles-vallei wordt tot stand gebracht via de Col du Grand Cucheron. Vanaf zijn 1.188 m hoogte biedt de pas een breed panorama over de ingang van de Maurienne.

 

Verblijven in Saint-François Longchamps

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]