Derny, populairder dan ooit

Een derny-wedstrijd heeft altijd iets spectaculairs.  Daarom hebben de natour-dernycriteriums enorm aan populariteit gewonnen.  Naast de winter-zesdaagsen op de piste, in Gent, Rotterdam, London, Amsterdam, Berlijn, Bremen en Kopenhagen, hebben de dernykoersen een plaats herwonnen op de weg.

Een derny,  is een historische Franse lichte motorfiets met trappers en zonder versnelling. De oorspronkelijke lichte motorfietsen werden geproduceerd Etablissement Derny (Vichy, Frankrijk), eigendom van Roger Derny en zonen. Ze werden produceerd van 1938 tot 1958 en werden voor het eerst gebruikt in de wegwedstrijd Bordeaux-Parijs.  De motor kwam van Zürcher. Hij werd zo beroemd als lichte gangmaakmotor dat de merknaam later voor alle lichte gangmaakmotoren werd gebruikt.

Elke derny heeft een 100 cc tweetaktmotor en is volledig automatisch gebouwd.  Door meer gas te geven kan er traploos meer snelheid gemaakt worden. Verder is er de vaste pion, door deze vaste pion voelt de bestuurder de cadans van de wielrenner beter en kan hij bijsturen waar nodig. Ten slotte is ook de uitlaat speciaal, die stopt halverwege de bromfiets, zodat de renner geen uitlaatgassen in het gezicht krijgt.

Technische info :

  • Maximum snelheid : 100 km/uur
  • Ontwikkelde snelheid tijdens de race : 75 km/uur
  • Verbruik : 5 liter / 100 km
  • Gewicht 55 kg
  • Kostprijs : 3.500-4.000 €

 

Wat maakt van een renner een goede derny-renner ?

Vooral technisch vaardige renners rijden goed achter een derny, toch wel en specialiteit.  UIteraard mag je geen angst hebben, want er worden toch wel hoge snelheden ontwikkeld.  Bovendien moet je de kunst bezitten om zeer kort achter het wiel te rijden om zoveel mogelijk uit de wind te zitten.

Wil u ze aan het werk zien ? Check hier de data van de natour-criteriums.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]