MENUMENU

Derny, populairder dan ooit

Een derny-wedstrijd heeft altijd iets spectaculairs.  Daarom hebben de natour-dernycriteriums enorm aan populariteit gewonnen.  Naast de winter-zesdaagsen op de piste, in Gent, Rotterdam, London, Amsterdam, Berlijn, Bremen en Kopenhagen, hebben de dernykoersen een plaats herwonnen op de weg.

Een derny,  is een historische Franse lichte motorfiets met trappers en zonder versnelling. De oorspronkelijke lichte motorfietsen werden geproduceerd Etablissement Derny (Vichy, Frankrijk), eigendom van Roger Derny en zonen. Ze werden produceerd van 1938 tot 1958 en werden voor het eerst gebruikt in de wegwedstrijd Bordeaux-Parijs.  De motor kwam van Zürcher. Hij werd zo beroemd als lichte gangmaakmotor dat de merknaam later voor alle lichte gangmaakmotoren werd gebruikt.

Elke derny heeft een 100 cc tweetaktmotor en is volledig automatisch gebouwd.  Door meer gas te geven kan er traploos meer snelheid gemaakt worden. Verder is er de vaste pion, door deze vaste pion voelt de bestuurder de cadans van de wielrenner beter en kan hij bijsturen waar nodig. Ten slotte is ook de uitlaat speciaal, die stopt halverwege de bromfiets, zodat de renner geen uitlaatgassen in het gezicht krijgt.

Technische info :

  • Maximum snelheid : 100 km/uur
  • Ontwikkelde snelheid tijdens de race : 75 km/uur
  • Verbruik : 5 liter / 100 km
  • Gewicht 55 kg
  • Kostprijs : 3.500-4.000 €

 

Wat maakt van een renner een goede derny-renner ?

Vooral technisch vaardige renners rijden goed achter een derny, toch wel en specialiteit.  UIteraard mag je geen angst hebben, want er worden toch wel hoge snelheden ontwikkeld.  Bovendien moet je de kunst bezitten om zeer kort achter het wiel te rijden om zoveel mogelijk uit de wind te zitten.

Wil u ze aan het werk zien ? Check hier de data van de natour-criteriums.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez.   Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen. Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet haar […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]