Op naar de Tour 2018

Wat weten we al over de 105e Tour in 2018 ?

  • Grand Départ in de Vendée op 7/07/2018.

 

Geen start met een proloog.  Vanop het eiland Île de Noirmoutier, ter hoogte van Nantes steken de renners via de gevreesde Passage du Gois over naar het vasteland om de finishen in Fontenay-le-Comte.  In de tweede rit trekken de renners van La Roche-sur-Yon naar Mouilleron-Saint-Germain, ten zuidoosten van Nantes. In theorie reeds een 2de kans kans voor de sprinters. Op dag drie staat een ploegentijdrit over 35 km gepland.

De Tourstart is een week later dan normaal, omdat men geen concurrentie wenst aan te gaan met het WK Voetbal in Rusland.

  • Aankomst in Parijs 29/07/2018

 

  • Ploegen slechts met 8 renners

 

Het ‘Professional Cycling Council’ van de UCI besliste nog slechts 8 renners per ploeg toe te laten in de Tour, Giro en Vuelta vanaf 2018.  Dat wordt een hele klus om het meest geschikte team samen te stellen. Een combinatie van klimmers, ploegtijdrijders, treintjes voor de sprinters, …  Men zal ook méér de garantie dienen te gaan inschatten met welke renners men Parijs zal halen, want een renner verliezen onderweg zal de winstkansen aanzienlijk verminderen.

  • Touretappe op gravel ?

 

Een aantal denkpistes sluiten niet uit dat de Tour een etappe over onverharde wegen inplant.  Men baseert dit vooral op het feit dat ASO reeds een test heeft gedaan in Parijs-Nice (doen ze vaker om nieuwe zaken te testen voor de Tour).  In de regio Loire-et-Cher werden 2 gravelstroken aangedaan.  Deze streek sluit mooi aan bij de Vendée, dus dit zou een aansluitende etappe kunnen zijn.

 

  • Alpe d’Huez en/of Tourmalet opnieuw in het programma ?

 

Na twee edities zonder,  werd Alpe d’Huez steeds weer in het parcours opgenomen.  Hetzelfde verhaal voor de Tourmalet, maar hier was er telkens maximum één jaar tussen.  Beide beklimmingen dus opnieuw in het programma ?

 

  • Parcours uitgetekend in functie van Bardet ?

 

Hoe kan men de kansen op een Franse eindzege vergroten ?  Of beter, hoe kan men de kansen van Bardet vergrote om de finale gele trui in Parijs te veroveren ?  En hoe kan hij Froome verschalken ?  Een heimelijke wens van de ASO.

Romain Bardet (AG2R) is momenteel de grootste hoop op een Franse Tourzege en blonk reeds uit met een 2de en en een 3de podiumplaats.  Het tijdrijden was echter zijn zwakkere punt en juist dé troef van Froome, waardoor deze laatste steeds afstand kon nemen in de etappes tegen de klok.

Een klimtijdrit zou een oplossing kunnen bieden om de spanning in de tour te brengen of te houden.  Froome zou niet meer afstand kunnen nemen van zijn naaste tegenstanders, en de Tour beslissen in een tijdrit, mede door het feit dat er enkel nog een ploegentijdrit (Vendée, 3de rit) op het programma zou staan.

 

Uitsluitsel op 17 oktober 2017 wanneer de ASO zijn definitieve parcours officieel zal bekendmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]