Tacx, steeds voorop in innovatie

Op 1 mei 1957 start Tacx als een fietsenwinkel in Wassenaar voor het verkopen en repareren van fietsen en brommers. In 1969 wordt de stap gemaakt van fietsenzaak in het dorp naar fabriek op een industrieterrein. In 1972 wordt besloten om rollenbanken te gaan fabriceren. Dit is dan nog maar een kleine markt, maar Tacx kent de Nederlandse profs persoonlijk en zijn doel is hun te helpen om beter te worden. In 1987 wordt het huidige fabriekspand van bijna 10000 m2 geopend. Er wordt volop ingezet op automatisering met onder meer de eerste lasrobots.

Naast rollenbanken worden ook de hometrainers en fietsdragers voor auto’s in de markt gezet. Later komen daar de bidons en gereedschappen bij.

Rond het jaar 2000 koppelt Tacx voor het eerst computerelektronica aan de fietstrainers en introduceert hiermee een nieuwe manier van trainen. Niet alleen wordt informatie over snelheid, vermogen, cadans en hartslag via een beeldscherm getoond, het wordt ook mogelijk om in virtuele werelden en online tegen renners over de hele wereld te racen. Later komt hier het rijden van legendarische etappes bij. De ontwikkeling van apps en de cloud volgt na 2013.

De zoveelste grote stap in de ontwikkeling van Tacx is de introductie van het Smart-concept in 2014. De innovatieve, interactieve Smart-trainers communiceren via ANT+ en Bluetooth en werken met applicaties op de tablet en smartphone, maar ook met software van derden. Het was nog nooit zo makkelijk om je data te ontvangen, gezamenlijk op te slaan en te delen.

Vlak na de ontwikkeling van de Smart-series ontwikkelt Tacx een echte direct drive-trainer. Naar aanleiding van behoefte uit de markt en de ontwikkeling van nieuwe technieken ontstaat de NEO. Deze trainer heeft geen overbrengingen en is daardoor nauwkeurig, realistisch, krachtig en stil. Een jaar later wordt de functie ‘road feel’ aan deze trainer toegevoegd; het unieke werkingsprincipe van de NEO stelt hem in staat om de vibraties van het wegdek te simuleren.

Parallel aan de ontwikkeling van de Smart-series en NEO loopt de ontwikkeling van de, in Tacx’ ogen, perfect realistische trainer. De Magnum is de eerste loopband waar op gefietst kan worden, je fietst geheel vrij en ervaart een echte helling net als in de realiteit.

De technisch hoogstaande ontwikkelingen in deze trainer zijn onder meer de automatische snelheidsregeling, het dual-materiaal van de onderkant, de compacte direct drive-motor en de Smart-communicatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]