Sellaronda Bike Tour, in het hart van de Dolomieten

Ortisei is gelegen in de Val Gardena-vallei in in Zuid-Tirol, het hart van de Italiaanse Dolomieten. Het pittoreske dorp ligt op een hoogte van 1.237 m en wordt in de zomer steeds meer het centrum voor fietsvakanties in Val Gardena.

Wat Ortisei zo speciaal maakt, zijn ongetwijfeld de bergen en de alpenweiden die het dorpje omgeven. In het noorden Rasciesa/Raschötz, in het oosten Seceda en in het zuiden de Alpe di Siusi/Seiser Alm: allemaal eenvoudig bereikbaar met moderne kabelbanen, waar ook wielertoeristen, mountainbikers en recreatieve fietsers welkom zijn, zoals overal in Zuid-Tirol.

Voor fietsers is Ortisei een voor de hand liggende keuze: het startpunt van veel fietsroutes en trails ligt midden in het dorp, en ook de nagelnieuwe Gardenaronda – de 4-kabelbanen route van Val Gardena – begint in Ortisei.  Dit is de tegenhanger van de ski-Gardenaronda, die speciaal is bedoeld voor mountainbikers, net als de Sellaronda. Bovendien leent de ligging van Ortisei zich ook uitstekend voor roadbike-routes. De beroemdste Dolomietenpassen liggen vlakbij!

Val Gardena is een gebied dat lang geïsoleerd is geweest. Hierdoor heeft men de traditionele Reto-Romaanse taal weten te bewaren.  Een mix van Italiaanse en Duitse weinig verstaanbare klanken.  Zuid-Tirol behoorde ooit tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk, na de Eerste Wereldoorlog werd het door Italië ingelijfd. Dit verklaart het gediversifieerde culturele karakter van de streek, zeker op culinair gebied.

Populair is de Sellaronda Bike tour, een route geïnspireerd door de gelijkaardige skitocht.  De 51,1 km lange tocht voert over vier bergpassen -Gardena, Campolongo, Sella and Pordoi-, heeft een hoogste punt van 2.224 meter en 1.749 stijgingsmeters. Hellingen zijn rond de 10 procent.

Op de Sellaronda Bike Day zijn de wegen over de passen afgesloten voor het autoverkeer en uitsluitend het domein van fietsers. En het is een waar fietsfestijn voor jong en oud, getraind en minder getraind.  De Sellaronda Bike Day in 2020 is op zaterdag 27 juni.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]