Omdat het Froome is… Omdat het Sky is…

De onduidelijkheid over het salbutamol-verhaal rond Froome blijft voortduren.  Duidelijk is dat niemand zijn nek durft uit te steken.  UCI niet, de ploegleiders niet, de renners niet.

De zaak van Chris Froome en zijn te hoge Salbutamol-waarde zou ook meteen voor een onafhankelijke rechter worden uitgevochten, zo meldt La Gazzetta dello Sport.  Dat betekent dat de UCI een stap zou overslaan in het proces. De bond mag zelf een uitspraak doen, maar laat dit nu over aan het onafhankelijke antidopingtribunaal.  Froome en Team Sky kunnen zodoende niet in beroep tegen een uitspraak van de UCI bij het antidopingtribunaal. Froome kan worden vrijgesproken, maar kan ook gestraft of geschorst worden.

Even was er sprake van dat Froome een schorsing – met terugwerkende kracht van 6 maanden en ingaand in september 2017 –  zou aanvaarden, maar dat zou dan weer uit de lucht gegrepen zijn.  Op die manier zou hij de Giro en de Tour kunnen rijden.  Froome blijft vasthouden aan zijn bewering dat het teveel aan salbutamol in zijn urine te wijten is aan nierfalen.

Marc Madiot, de teammanager van WorldTour-team Groupama-FDJ, vindt dat Froome geen wedstrijden zou mogen rijden totdat er uitsluitsel is in zijn dossier.  Als lid van de Mouvement pour un cyclisme crédible, laat hij geen renners van zijn team in wedstrijden uitkomen die in verband zijn gebracht met een dopingovertreding.  Hij is één van de weinigen die zich echt durven uitspreken.  Ondertussen beweegt Sky niet, ook niet na de stille oproep van UCI voorzitter Lappartient om Froome, in afwachting van de resultaten van het onderzoek, te schorsen.

Het gaat zover zelfs dat de organisatie van de Giro nu garanties vraagt van de UCI rond de startrechten van Froome.  Gaat hij geschorst worden of niet, zij willen alvast een scenario zoals dat met Contador vermijden.  Contador won in 2011, maar moest deze zege teruggeven nadat hij een schorsing van 2 jaar met terugwerkende kracht kreeg voor het positief testen op Clenbuterol in de Tour 2010.

Over één ding is iedereen het eens. Er dient snel een beslissing te komen in het belang van de wielersport.  Maar komt die er ook ?  Het wielerseizoen is ondertussen van start met heel wat gefrustreerde renners.  Hun sport is immers weer in opspraak gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]