Reistrends in 2018, een rapport uit de reisindustrie

Net zoals elke industrie, is ook de reisindustrie constant in beweging.  Reizigers zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, en willen steeds nieuwe onuitwisbare herinneringen creëren.   Van de reisprofessional wordt verwacht dat hij nog creatiever en innovatiever is dan ooit voorheen.

Volgens de resultaten van een onderzoek van Booking.com, dat méér dan 18.000 internationale reizigers ondervroeg, zullen er meer vakanties worden geboekt uit nostalgische overwegingen, naar bestemmingen die we kennen uit onze jeugd.  Verder zijn wellness, reizen met vrienden, bestemmingen die bekend zijn van films, tv-series of sport-evenementen en leven als een local trends waarop de reisbranche zich volgend jaar zal concentreren in zijn aanbod, aldus Booking.com.

 

  • Van ‘duurzaam’ reizen naar ‘bewust’ reizen

Reizigers gaan steeds ‘bewuster reizen met heel veel aandacht voor de lokale tradities, cultuur en natuur.  Reizen waarbij u bewust de tijd neemt om comfortabel te genieten, te ontdekken en te beleven.

 

  • Actie is het nieuwe ontspannen

Het is een open deur opentrappen dor te zeggen dat de fietsvakanties en  fietsstages erg populair zijn, ook tijdens het winterseizoen.   Het is een mooi voorbeeld van de trend waarbij de reiziger steeds actiever bezig is tijdens zijn vakantie. Uitrusten kan thuis wel weer. In de vakantie willen wijvan alles doen, actie en avontuur. Niets is te gek, zelfs buiten de comfort zone.

 

  • Nieuwe  bestemmingen

Dé trend van het jaar is de zoektocht naar minder-toeristische bestemmingen.  Minder druk, goedkoper, cultureel interessant en met een prachtige natuur.  Ook in het fietsen zal deze trends zich doorzetten.  De uitdagingen rond de Ventoux, Stelvio en Alpe d’Huez blijven uiteraard de grote trekkers, maar ook Zwitserland en Oostenrijk hebben heel wat te bieden. Met trouwens heel wat boeiende uitdagingen, deze spelen een doorslaggevende rol bij het uitkiezen van de bestemming.

 

  • Culinair toerisme

Naast het bezoeken van lokale markten, is het kennismaken met de lokale keuken en het uitproberen van nieuwe gerechten enorm populair.  Lokale gerechten zijn niet alleen lekker, je leert er ook veel van over de geschiedenis, de cultuur en de inwoners van je bestemming. In veel landen kun je, tijdens je reis, food excursies boeken of kooklessen volgen en zo genieten van alles wat de lokale keuken te bieden heeft.

Een onderzoek van Booking.com heeft uitgewezen dat lokale gerechten in 2018 het meest populair zijn. Bijna twee derde (64%) van de reizigers wil meer van de lokale keuken proberen. Lekker eten wordt zelfs een nog belangrijkere factor bij het plannen van de reis, want een op de vijf (22%) is van plan om alleen vanwege het eten op reis te gaan en een kwart (25%) mijdt zelfs bestemmingen die geen echte foodie-cultuur hebben.

 

  • Zaken en reizen

We leven niet om te werken, maar we werken om te leven.  Maar als je beide aan mekaar kan koppelen, zit je uiteraard helemaal goed.  Waarom de fiets niet eens meenemen op zakenreis, en je verblijf iets verlengen om de streek per fiets verder te ontdekken ?

 

  • Sociale hotels

Méér dan een trends is de wens van reizigers naar hotels waar ze mensen kunnen ontmoeten.  Hotels zullen dan ook intensiever investeren in het vergroten of gezelliger maken van gemeenschappelijke lounges, Naast comfort en privacy, staat dit hoog op het keuzelijstje van de hotelbezoeker.  Ook fietshotels werken aan deze trend : een fietscafé, fietstochten in groep, workshops,  …

 

  • Nieuwe technologieën

Het aanbod van online aanbieders blijft stijgen. Steeds méér reizen worden geboekt met de smartphone of tablet.  Mobiele reisproviders richten zich dan ook specifiek naar deze mobiele groep. Travel marketeers gaan dit jaar vooral investeren in mobiele en social media-technologie.

Een grote uitdaging voor een reisorganisatie is om volledig te begrijpen wat reizigers willen beleven wanneer ze op vakantie gaan. Het gaat niet alleen om reisgedrag, maar ook om de context, de onderliggende motivaties die mensen hebben. Sterke en actiematige inzichten hierin verkrijgt men door op veel verschillende manieren en niveaus data te verzamelen, het zogenaamde data management.

In 2018 zullen, nog volgens Booking.com,  kunstmatige intelligentie en digitale technologie de manier veranderen waarop consumenten hun vakantie onderzoeken, reserveren en beleven. 50 procent van de door Booking.com ondervraagden zijn van mening dat gepersonaliseerde reissuggesties en -activiteiten een goede stimulans zijn om een reis te boeken.

Verder zorgen heel wat apps ter plaatse voor het gemak van reizen.

 

  • Going local

Reizigers gaan steeds op zoek naar authentieke ervaringen.  Nu meer dan ooit willen reizigers verborgen parels ontdekken, locals ontmoeten en weg van de grote massa-beleving. Dit doen we door samen met de lokale bevolking te fietsen, te sporten of een ambacht te leren.  B&B’s zijn daardoor populair, verblijven en eten bij locals.

 

  • Packages in de lift 

Pakketreizen blijven de meest populaire keuze voor buitenlandse vakanties, met een aandeel van méér dan de helft (51%) in de afgelopen 12 maanden. De belangrijkste redenen voor het kiezen van een pakket in 2018 is de ‘ best value for money ‘ én een vast budget.

 

Bron : Trekksoft, ABTA, Booking.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]