Absa Cape Epic, uniek in zijn soort

Niet de zwaarste – er zijn er blijkbaar nog zwaardere – maar wel uniek in zijn soort.  De Cape Epic is een meerdaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, die sinds 2004 in maart verreden wordt. Het concept is uniek in de MTB, de rijders rijden niet individueel maar in duo. In meerdere etappes wordt er gestreden en moeten de duo’s telkens samen over de meet komen.

De deelnemers zijn in verschillende klassen onderverdeeld. Naast de klassementen voor mannelijke en vrouwelijke profs, er is ook een klassement voor gemengde duo’s.  Voor amateurs is er het master klassement. Sinds 2013 is er ook een klassement voor de mannen van plus 50 jaar: de grand masters.

Reeds menig bekend wielrenner of mountainbiker heeft zich aan deze race gewaagd en heeft nog nooit zo afgezien. Zo zwaar en zo onderschat.

Ook dit jaar weer kan de 15de editie schitteren met een indrukwekkend deelnemersveld.

Nino Schurter (met Stirnemann) en Jaroslav Kulhavy (met Grotts), de voorbije 2 jaar telkens goed voor goud en zilver op het WK mountainbike, zijn de favorieten. Verder onder meer van de Duitser Fumic of de Spanjaard Hermida, die samen met ex-prof Joaquim Rodriguez (kennen jullie hem nog ?) de strijd aangaat.

De Belgen rekenen vooral op Frans Claes, die vorig jaar in de top 10 eindigde en dit jaar hoger mikt, én op Belgisch kampioene MTB Githa Michiels in haar eerste deelname.  Ze heeft alvast een goede partner gekozen : Ariane Lüthi heeft de race immers al 8x gewonnen.   Er staan in totaal 31 Nederlanders en 21 Belgen aan de start, met als opvallendste namen die van de ex-wielrenners Jurgen Van den Broeck (samen met zijn broer)  en Erik Dekker, ex-olympisch kampioen MTB Bart Brentjens en Michiel van der Heijden.

Enkele facts & figures :

  • van 18/03/2018 tot 25/03/2018
  • Proloog en 7 etappes
  • 658 kilometer
  • 13530 hoogtemeters
  • méér dan 500 duo’s aan de start

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]