Een fietshelm uitkiezen, is niet zo eenvoudig. Je hebt ze in alle maten en gewichten, in verschillende uitvoeringen, in alle prijsklassen en in alle mogelijke kleuren en designs.
Als je een fietshelm kiest, zijn er een aantal factoren belangrijk in je keuze :
- Veiligheid (in de eerste plaats)
- Comfortabel zitten (pasvorm en sluiting)
- Licht van gewicht zijn
- Goed ventileren
- Design is ook belangrijk
- Aerodynamica
Pasvorm & Sluiting
- Een fietshelm moet perfect op je hoofd passen.
- De omtrek van je hoofd, gemeten op ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen, is gelijk aan de maat van de helm.
- Een helm geeft pas bescherming wanneer hij goed op je hoofd zit, dus niet te los en niet te klein. De maat is goed als je de helm niet ver naar voren en naar achteren kunt duwen.
- Met de riempjes kan je de helm zonodig beter afstellen. Zorg ervoor dat ze comfortable aansluiten, zoniet heb je de neiging ze los te laten.
Kwaliteitsnorm
- Een kwaliteitshelm draagt aan de binnenkant een CE-markering, aangevuld met een code. Dit nummer beantwoordt aan de Europese norm waaraan hij voldoet:
- EN 1078 voor volwassenen,
- EN 1080 voor kinderhelmen.
MIPS-technologie
Daarnaast wordt er sinds kort een nieuwe MIPS-technologie gebruikt om helmen nóg veiliger te maken. MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Helmen die uitgerust zijn met deze technologie hebben een extra laag tussen de binnenschaal van de helm en je hoofd. Deze laag zorgt ervoor dat bij een val de kracht op je hoofd nog beter wordt opgevangen door de helm, omdat de helm onafhankelijk van het hoofd kan draaien.
Bij een val kan het MIPS systeem in de helm draaien. De druk wordt zo verdeeld waardoor de energie die bij een val vrij komt niet op één plek op het hoofd is gefixeerd.
Helmen die uitgerust zijn met deze technologie zijn iets duurder.
Gewicht
De gewichten van racefietshelmen verschillen nogal. Gewichten variëren tussen de 190 gram en de 250 gram. Een uitzondering hierop is de iets zwaardere helm van Lumos. De Lumos helm is voorzien van een aantal leds.
Aerodynamisch ?
Een dichte racefiets helm, zoals de POC, heeft het voordeel dat hij zeer aerodynamisch is. Hij is compacter en biedt daardoor minder weerstand. Het nadeel is dan weer dat hij te weinig ventileert. In de bergen is dat uiteraard in de zomer een enorm nadeel. Het daar dan ook aangewezen voor een beter ventilerende helm te kiezen.
Ondertussen is de Aero-helm populair geworden, een helm die voldoende ventilatie toelaat (achteraan) maar tegelijkertijd vooraan mooi gestroomlijnd is voor een minimale weerstand. Een mooi voorbeeld hiervan is de comfortabele MET Manta.
Gekende merken :
Kask | Giro | AGU | POC | Lazer | Rudy Project | Catlike | MET | Uvex | Zero RH+ | Bell | ABUS | BBB
Koop altijd een nieuwe helm, de enige zekerheid op een 100% veilige keuze. Je ziet niet altijd wanneer een helm minder geschikt is na een ongeval of wanneer hij niet meer schokbestendig is. Vervang je helm dan ook na een val meteen.
Er staat geen houdbaarheidsdatum op een fietshelm, maar algemeen wordt aanvaard dat een fietshelm 3 tot 5 jaar meegaat. ZOnlicht heeft een negatieve invloed op de schokabsorberende eigenschappen van de helm waardoor na verloop van tijd de bescherming vermindert.