Kies de geschikte fietsbril

Het aanbod is enorm, maar wat is nu een geschikte fietsbril ?

Een goede fietsbril dient niet alleen je ogen te beschermen tegen de zon en rijwind maar dient ook te zorgen voor een ruime (en niet belemmerende)  kijk-breedte, Bovendien dient hij stevig te zijn, dient goed aan te sluiten aan het hoofd en gezicht, mag niet aanslaan en  best niet te duur zijn.

Een fietsbril is meestal ook lichter en aerodynamischer dan een stevige hardloopbril.  En vooral moet hij er trendy en flashy uitzien.

Goede bril doet comfortabeler fietsen

Een fietsbril dragen tijdens je fietsritten is eigenlijk een must!  Een goede focus erg belangrijk. Door een scherper zicht met transparante lenzen én goede UV bescherming hoeven je ogen minder te focussen en fiets je rustiger. Dat maakt de rit veiliger, veroorzaakt minder concentratieverlies en biedt ook een beter zicht bij diverse en wisselende weersomstandigheden. Naast deze argumenten is bescherming tegen ‘rondvliegende’ steentjes, opvliegend zand of stof én insecten een belangrijke reden om een sportbril te dragen.

Het aanslaan van de glazen tijdens het rijden wordt voorkomen door voldoende ruimte tussen oog en lens én ventilatie-openingen op de juiste plaatsen . Een mooi voorbeeld hiervan is de Tralyx Multilaser sportbril van Rudy Project. Door zweten en afwisselend fietsen in zon en schaduw slaan sommige speciale ‘fietsbrillen’ snel aan. Dat maakt de rit onnodig gevaarlijk want die overgangen zijn vaak juist de momenten dat je juist veel zicht wilt hebben en niet bezig wilt zijn met afzetten of het poetsen van de bril.

 

MEER INFO

 

Pasvorm

Zorg ervoor dat de bril die je wilt gewoon comfortabel zit en ook zo blijft zitten.  Dit is voor iedereen verschillend, elk hoofd, elke neus is anders. Zoek een bril die perfect zit en mooi aansluit bij jouw hoofd.  Een fietsbril moet licht zijn, de neusbrug en de zijkanten moeten comfortabel onder je fietshelm passen. Pootjes en neusbrug van de meeste brillen zijn tegenwoordig instelbaar om zo de voor jouw hoofd ideale fietsbril te vinden.

Sman passen met je helm is ook belangrijk.  Niets zo irriterend als pootjes van een bril die onder druk van de helm pijnlijk hard tegen je hoofd aandrukken.

Ruime kijk-breedte

Door een ruime kijk-breedte zie je het verkeer beter en kijk je niet tegen het frame aan wanneer je ‘onder in de beugels hangt’. Dit soort kleine dingen zijn de details die bepalen of je comfortabel of heel comfortabel rijdt. Een frameloze fietsbril is dat het prettigste want die heeft geen frame waar je tegenaan kan kijken. Bij een normale zonnebril is de kijk-breedte vaak te klein waardoor je al snel tegen het frame aankijkt.

 

MEER INFO

 

Verkleuren

Fietsbrillen met fotochromatische lenzen die meekleuren naargelang de lichtsterkte – een eigenschap die we in onze jaren op de fiets in het wisselvallige België hebben leren appreciëren.  Die passen zich aan het omgevingslicht aan, zodat de lens zelden te licht of te donker is. Minder kwalitatieve lenzen verkleuren met de temperatuurswisselingen, niet altijd ideaal.

Fietsbril op sterkte

Wanneer je een brildrager bent, herken je vast het dilemma dat als je gaat sporten zonder je bril dat je niet voldoende ziet en als je gaat sporten met je bril dat je erachter komt dat het montuur daar niet echt voor gemaakt is.  Bovendien zijn lenzen niet voor iedereen een goede oplossing. Je wil natuurlijk ook liever geen risico’s lopen en je bril beschadigen. Daarom kun je nu voor een fietsbril met glazen op sterkte kiezen.  Ze zijn meestal geschikt voor bijna alle sporten en danken dat aan hun aangepast en extra stevig design.

Fietsbrillen geschikt voor brildragers

De fietsbrillen voor brildragers zijn voorzien van een insert, waarin u door uw opticien, glazen op sterkte kunt laten maken, zodat u zowel de voordelen van een fietsbril als ook de voordelen van een zonnebril op sterkte kunt combineren.

Aanbevolen merken      Adidas  |  AGU  |  Rudy Project  |   BBB  |  Oakley  |  Tifosi

 

MEER INFO

 

Grote prijsverschillen

Kwaliteit betaal je, maar als je een goedkopere bril breekt of verliest, doet dat net iets minder pijn in de geldbeugel.  Dat moet iedereen voor zichzelf afwegen.  Als je voor een duurder model gaat, let dan zeker op de krasbestendigheid van de lens.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]