Tour 2019, parcours gemengd onthaald

Van ‘een draak van een parcours’ (Michel Wuyts), een tour voor klimmers tot een Tour op het lijf van de Fransen, de reactie zijn gemengd.   Maar iedereen is het er over eens : het wordt een loodzware Tour.

Tom Dumoulin wordt zeker niet verwend met tijdritkilometers, slechts 27.  Anderzijds vele klimkilometers in het parcours met maar liefst 30 cols van hors-, 1e en 2e categorie en 3 aankomsten bergop boven 2000m : Montée de Val Thorens (2.365 meter hoogte), de Col d’Iseran (2.770 meter) en de Col du Tourmalet (2.115 meter).  Het kwam in de geschiedenis van de Tour nooit eerder voor dat drie van dergelijke reuzen moesten worden bedwongen.  In totaal zijn er zeven etappes van méér dan 200 kilometer, de klimetappes zijn dan weer relatief kort.

De Tour de France begint komende zomer op 6 juli en viert in zijn 106de editie het honderdjarig bestaan van de gele trui. Het westen van Frankrijk laat men helemaal links liggen dit jaar, geen kasseiritten, geen Normandië of Bretagne. Volledige schema

 

 

De start is zoals al bekend was in Brussel, met een uitzonderlijk eerbetoon aan Eddy Merckx.  Het wordt een rit in lijn waar we toch spektakel kunnen verwachten met de kasseien van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg.

Op dag twee  wacht een ploegentijdrit van 27 kilometer in en rondom Brussel.  In etappe drie trekt het peloton naar Épernay, waar een lastige finish wacht.  Iets voor renners zoals Van Avermaet, Matthews of Sagan ?

Vervolgens trekt het peloton richting de Vogezen.  In etappe zes komen de klimmers een eerste keer aan zet, want dan wacht na een zware dag een aankomst bergop op La Planche des Belles Filles.  De zevende etappe is met 230 overwegend vlakke kilometers de langste van allemaal.

Anders dan normaal is de rustdag komend jaar op dinsdag en dus niet op de gebruikelijke maandag. Na de rustdag wordt er nog rustig begonnen met een rit voor de spurters, maar vervolgens moeten de klassementsmannen weer aan de bak. De individuele tijdrit van slechts 27 kilometer en de Pyreneeën naderen. De absolute klapper is de klimetappe met aankomst op de Tourmalet.

Na een rustdag en enkele overgangsritten, wordt verwacht dat de beslissing in deze Tour pas in de laatste week zal vallen, want in de Alpen staat nog een loodzware driedaagse op het programma.

Traditioneel eindigt de Tour op de Champs Elyseés, op 28 juli.

Een kluifje naar de hand van Froome, kan Dumoulin toch stunten in de bergen, biedt een outsider zich aan ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]