MENUMENU

Rhino, Grifo of Small Bird ?

Iedereen die het veldrijden volgt, heeft rehelmatig horen spreken over Rhino’s en Grifo’s, op het WK sprak men dan weer over Smal Bird’s.  De bandenkeuze is uitermate belangrijk,wil je een goede cross rijden. Maar wat houdt zo’n bandenkeuze in en welke elementen, spelen er nog een rol ?

In het cyclocross-wereldje spreekt men van 3 belangrijke bandenfabrikanten : Dugast, Tufo en Challenge . Andere merken zoals Schwalbe proberen in dit beperkte groepje een plaats op te eisen. De meeste profs kiezen voor Dugast,  Challenge is een gewaardeerde uitdager.

Belangrijker is echter de keuze van het gepaste bandenprofiel, de gewenste bandbreedte en de ideale bandenspanning. Vaak een moeilijke keuze en vaak ook afhangend van het gevoel van de renner.  Vaak wordt er naar mekaar gekeken bij de keuze.

Challenge Grifo 33 open cyclocrossband

Challenge Grifo 33 open cyclocrossband

Welke profieltypes bestaan er zoal ? 

  • Typhoon: een allround tube die op allerlei verschillende parkoersen kan gebruikt worden, zowel droog als nat.
  • Grifo :  ook een veel gebruikte allround tube.  Veel grip, een ultralage rolweerstand en een enorm gevoel in allerlei omstandigheden van verhard tot medium losse ondergrond.
  • Pipistrello: (Italiaans voor vleermuis), geschikt op een droog, zanderig parcours.
  • Rhino: (neushoorn) op een modderig of glad parcours.
  • Pipisquallo: op een droog parcours met een ondergrond van zand of gras, waar je net wat meer grip nodig hebt in de bochten.
  • Small Bird: op een glad parcours waar de modder niet diep is.

 

De breedte van de band

De breedte van de tube die je gebruikt, hangt samen met je gewicht.  De breedte hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur en het parcours.

Er zijn 3 maten : 30 mm, 32 mm of 34 mm.  35 mm is de maximumbreedte volgens het UCI-reglement.   Hoe breder de band hoe confortabeler op het veld, het nadeel is méér weerstand op het asfalt.  Wil men in het veld het verschil maken, zal men kiezen voor een iets breder type.  Is de sprint essentieel op een snel parcours, dan kiest men eerder voor een smallere versie.

 

Bandenspanning

Vaak wordt er gespeeld met de bandenspanning.  De juiste bandenspanning kiezen zorgt voor meer comfort op de fiets, betere grip en/of meer snelheid. Meer druk is meer snelheid. Minder druk is meer comfort en grip.

Er is helaas geen wetenschappelijke formule die voor iedereen werkt. Het is iets persoonlijks wat ieder voor zichzelf moet leren bepalen. Het hangt ook af van het lichaamsgewicht van de cyclocrosser. De banden van iemand die meer dan 70 kilogram weegt, zullen harder staan dan die van iemand van 65 kilogram.

 

Tijdens de cross wordt er al eens gewijzigd.  De crossers roepen dan hun wensen door aan de mecaniciens die dan de bandendruk iets aanpassen of zelfs andere wielen met andere profielen op de reservefiets plaatsen.

 

Ontdek méér

Tufo         Challenge      . Schwalbe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez.   Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen. Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet haar […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]