E-biken is booming, ook in het gebergte

Dit is niet verwonderlijk, fietsers kunnen nu ook veeleisende routes aan en ze kunnen grotere afstanden afleggen dan met een gewone fiets. Ook in de Alpen. Een nieuwe vorm van toerisme is ontstaan en alle bergregio’s spelen hier maar al te graag op in.

Wist u dat 80% van de e-bike gebruikers in de Alpen zelfs beginnende fietsers zijn.  Met de uiterst moderne e-bikes kan nu iedereen zich immers wagen aan een sportieve bergbeklimming op twee wielen, ook wie zich er tot dusver niet aan waagde op conditioneel vlak. Als de eigen motor van de fietser het laat afweten, activeren intelligente sensoren een kleine elektromotor en ondersteunen zo de trapkracht tot 100%. U hoeft dus helemaal geen getrainde wielrenner meer te zijn om de alpenweiden en bergdorpjes van de Alpen op de fiets te ontdekken.

Zonder al te grote inspanning, kan je nu kennis te maken met de mooiste plekjes van de omgeving.  Doordat je meer ontspannen fietst, lijk je ook meer tijd te hebben om van het landschap te genieten.

Toeristische diensten in de Alpen verwelkomen nu oudere koppels of dames/heren die gemakkelijker hun partner of de hele groep  – met een betere conditie  – nu bijhouden.

 

Er zijn wel een aantal aandachtspunten :

  • Bergopfietsen vraagt veel méér batterij en daar moet je slim mee omgaan in functie van de oplaadpunten.
  • Halverwege uitrusten is minder nodig voor de benen, wel voor de handen, die zowat in een kramp staan van het voortdurende remmen tijdens een afdaling.
  • Vertrouwd raken met de e-bike is erg belangrijk alvorens een grotere tocht aan te vatten.  Hoe simpel het besturen van een e-bike ook lijkt, een korte introductie blijkt niet overbodig. Niet alleen omdat er allerlei nieuwe en onbekende knopjes op zo’n fiets zitten, maar ook omdat hij behoorlijk hard kan gaan. Dankzij de trapondersteuning trek je immers razendsnel op.  Een e-bike vertoont toch een iets ander rijgedrag dan een gewone fiets.

 

De toeristische diensten spelen handig in op de nieuwe hype :

  • Handige E-bike kaarten worden voorzien met tips voor routes/fietstochten en de oplaadplaatsen,
  • Het aanbod van geschikte fietswegen voor de e-bikers is aanzienlijk toegenomen,
  • E-bikes zijn in grote(re) aantallen beschikbaar in de stations,
  • Er zijn heel wat verhuurstations of samenwerkingen met private verhuurder opgezet
  • Onderweg, op de bewegwijzerde routes, zijn heel wat accu-wisselstations of laadstations opgezet.

 

Batterij of accu, een praktische struikelblok ?

De autonomie van de batterij of de accu doet mensen wel eens twijfelen om de stap te wagen.   Hoe meer heuvels, hoe meer je immers vraagt van de accu. Ook veel tegenwind zal er voor zorgen dat de accu eerder leeg is. De afstanden die je kunt fietsen zullen tussen de 40 en 60 kilometer liggen. Tip voor een vakantie met je e-bike: wanneer je niet voor verrassingen wilt komen te staan kun je overwegen een tweede accu mee te nemen.  Fietsers die lokaal een fiets huren, vragen best een reservebatterij, al zijn er onderweg méér dan voldoende oplaadstations (ook in bars en restaurants), net als er ruilmogelijkheden zijn om een nieuwe volle batterij te kunnen bekomen.

 

Momenteel zijn er voor elk wat wils op de markt, maar toch denk je best even na over wat voor u het meest geschikt is.  Kies je voor een speed pedelec of een e-bike die in snelheid begrensd is?  Kies ik voor een e-racefiets of voor een elektrische mountainbike? Wij zijn alvast fan van de Cube Agree Hybrid C:62 SL Disc, je merkt amper het verschil met een gewone racefiets.

 

Ook de accommodatie rusten zich beter uit om de e-bikers te verwelkomen.

 

Maar duidelijk is dat de e-bike een stroom aan mensen naar de bergen lokt.   Want vind je het heerlijk om te fietsen op vakantie, hou je van de bergen maar zit de lichamelijke conditie niet altijd mee? Dan is een fietsvakantie met e-bike een goede oplossing.   Uitproberen gewoon !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]