Aankomst- of vertrekstad in de Tour, betaalbaar ?

Er wordt weinig gecommuniceerd of de bedragen die een aankomst- of vertrekstad betaalt om in het parcours opgenomen te worden, maar ze spreken alvast tot de verbeelding.

Pau is elk jaar kandidaat om opgenomen te worden in de start- of aankomsttabellen en ontvangt in 2019 voor de 71ste keer het Tourcircus.  De commerciële waarde van de Tour voor een stad als Pau is te groot om er niet regelmatig bij te zijn.   Het zorgt voor een constante en wereldwijde uitstraling, essentieel om als stad ‘in the picture’ te blijven.  Anderzijds is de ‘return on investment’ zeer relevant ; elke euro geïnvesteerd door de stad genereert 7 € inkomsten voor de handel en horeca.

Wat betaalde Pau bijvoorbeeld de laatste jaren :

  • 2016 : 72.000 €, ville de départ
  • 2017 : 210.000 €, aankomst en vertrek
  • 2018 : 200.000 €, aankomst van etappe Trie-sur-Baïse – Pau
  • 2019 : +/- 300.000 €tijdrit,

 

Financieel is dit voor heel wat steden een zware dobber. Al doen ook hogere bedragen de ronde, vooral in de Alpen wordt soms gegoocheld met extreme bedragen. Tignes zou, samen met Val d’Isère,  in 2007 bijna 1.000.000 € betaald hebben voor de Tour aankomst, rustdag en vertrek.

Daar bovenop zijn er heel wat vereisten :

  • Om te beginnen de hotelcapaciteit, noodzakelijk om het ganse leger van medewerkers,ploegen en media te huisvesten.
  • Ruimte voor al het mobiele materieel van de ploegen, de organisatie en de publiciteitscaravaan.
  • En sportief moet het natuurlijk ook een toegevoegde waarde kunnen leveren aan het verloop van de Tour.

 

Christian Prudhomme (A.S.O.) is de finale beslisser, hij beoordeelt op voordracht van zijn onderzoekteams die over alle aspecten aan hem rapporteren en een aanbeveling doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]