8 redenen om te kiezen voor een fietsstage of -vakantie in Calpe

Je kan je het nauwelijks voorstellen, maar Calpe was oorspronkelijk een klein vissersdorp.  De oude binnenstad en de El Arrabal-wijk zijn hiervan nog getuige met smalle straatjes, overblijfselen van de oude stadswallen en steegjes.  Maar intussen is het, door het grote aantal toeristen, uitgegroeid tot een echte stad.  Calpe is een leuke en levendige badplaats geworden met een moderne jachthaven.

En de ideale uitvalsbasis voor winter-fietsvakanties.  Met een ideaal klimaat, een uitstekend verzorgd wegennet en schitterende accommodaties slaagt Calpe is steeds weer in vele wielerfanaten te lokken tijdens de winterperiode.  Dit vraagt om méér uitleg !

 

Tip 1

Klimaat

Het mediterrane klimaat aan de Costa Blanca wordt bestempeld als één van de gezondste van de wereld, vooral door zijn milde karakter.  Net als de rest van de Costa Blanca is Calpe gezegend met meer dan 300 zonnige dagen per jaar, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 19°C.  In de zomermaanden zijn door de zeebries de temperaturen hoog, maar niet te heet.

En Calpe is vooral geliefd voor zijn zachte weer tijdens onze winterperiode, ideaal voor de fietser die zijn conditie wil houden of deze wil opbouwen naar het volgende fietsseizoen.


Tip 2

Afwisselend wegennet

Calpe blinkt uit door zijn veelzijdig en goed onderhouden wegennet, waar de fietser voluit van kan genieten.  Langs de kust biedt het vlakke tot lichtglooiende routes.  Méér het achterland in, zoals bv doorheen het dorpje Jalon (Xalo),  loopt het parcours op in een prachtige omgeving.  Anderzijds wordt Calpe omringd door de bergketen van de Sierra de Aitana, het verrast met enkele beklimmingen zoals de Coll de Rates, Port de Tudons, de Cumbre del Sol met een gemiddelde van 9% en pieken naar boven de 19 %. en Guadelest.

Perfect om je conditie op te bouwen dus, en elke dag een volledig andere route uit te stippen in functie van je trainingsopbouw.


Tip 3Schitterende accommodaties

Met 1.100 accommodaties kun je met elk budget overnachten in Calpe. Van populaire 4-sterren hotels tot eenvoudige B&B’s of misschien zelf een Airbnb, Fietsers vinden er heel wat accommodaties die fietsen ademen.  Het Gran Hotel Sol y Mar**** ligt pal aan het strand, met zijn zwembad op het strand zelfs, en is populair bij Belgen en Nederlanders. Het is één van de bekendere plekken in Calpe.  In het naseizoen (december-april) verblijven vooral fietsers in het hotel .  Het is de ideale uitvalsbasis voor alle fietstochten.

Hotel Suitopia, een 4-sterren-zusterhotel van Gran Hotel Sol y Mar, is sinds 2017 nieuw en berekend op fietsers. Ook al verblijf je er niet, de Skybar van het Suitopia moet je echt bezoeken, met de lift naar het 29ste verdiep voor het beste zicht op Calpe en verder. Je kan er bij een drankje genieten van het schitterende zicht.

Enkele toppers : Gran Hotel Sol y Mar**** | Hotel Suitopia**** | AR Diamante Beach Spa Hotel**** | Hotel AR Roca Esmeralda SPA***


Tip 4Fietsorganisaties

Vanuit de fietshotels, organiseren verschillende Nederlandstalige fietsorganisaties volledig verzorgde fietsvakanties, zelfs op maat en vaak onder begeleiding van ex-wielrenners.  Een aantal dagen ondergedompeld worden in een fietsbad, met professionele begeleiding, workshops en zo veel meer.  De organisaties zorgen ook voor de verhuring van topfietsen, ideaal ook om eens een andere fiets dan de jouwe uit te proberen.

Voor de wielertoerist zijn er begeleide tochten, voor méér getrainde fanaten ritten met beklimming van de zwaardere cols. En heb je veel geluk, dan verblijf je ook nog in het gezelschap van een profteam op fietsstage.


Mooie regio

Calpe is een vissersdorp bij uitstek met meer dan 13 km kust, immer in de beschermende schaduw van de Peñón de Ifach, het symbool van Calpe en van de Costa Blanca . De rots en het gebied eromheen is sinds 1987 een nationaal park.  De kalkrots is 332 meter hoog en herbergt een schat aan flora, fauna en vogelsoorten.

De Costa Blanca dankt zijn naam aan de kleur van de bloesem van de amandelbomen, die in de regio op grote schaal aanwezig waren. Tegenwoordig is de Costa Blanca een belangrijke vakantiebestemming voor zonnekloppers en overwinteraars. Calpe ligt een eindje van Benidorm, hét symbool van massatoerisme.  Voor wie meer van rust houdt, zijn er gezellige badplaatsen zoals Moraira, Altea en Dénia.

Bezoek zeker ook eens de Jalón Vallei  Deze vallei heet oorspronkelijk: Valle de Pop. De vallei bestaat uit de dorpen: Jalón, Alcalalí, Llíber, Parcent, Murla, Benichembla, Senija en Castell de Castells. Veel van de fietsroutes gaan doorheen deze vallei.  Niet ver van Calpe ligt de Coll de Rates. Vanuit Parcent klim je à 5,5 procent gedurende ruim 6 kilometer.  Vanuit Parcent kan je de Coll de Rates beklimmen ( 5,5 % gedurende ruim 6 kilometer).

Uiteraard moet een bezoek aan de Velosol Cycling Bar op je lijstje staan, of kies je voor een terrasje langs de route doorheen Jalon ?  Veel kans dat je meerdere profteams ziet passeren !


Tip 6Strand

Calpe heeft een fantastisch strand, daarover is iedereen het eens.  De grote en vrij brede zandstranden van Calpe worden druk bezocht en zijn geschikt voor jong en oud. Het strand loopt vrij geleidelijk af in zee waardoor het ook voor gezinnen met kleine kinderen zeer geschikt is.  Calpe kent twee grote stranden, links en rechts van de Peñon de Ifac. Het oude strand, de Arenal, ligt tussen de stad en de Ifach. Het nieuwe strand, La Fossa, is het deel dat noordelijk van de Ifach ligt. Beide hebben een boulevard langs het gehele strand.

Calpe leent zich dan ook perfect voor een familievakantie.


Tip 7Culinair

Voor Spanjaarden is eten een belangrijk onderdeel van de dag. Met name de lunch op zondag wordt uitgebreid genuttigd. Men vind in en rond Calpe de typische Spaanse gerechten, zoals Paella, Tapas en Gazpacho, maar Calpe is vooral ook bekend om zijn verse visgerechten. De invloed van de Valenciaanse keuken is nooit ver weg. Daarnaast is de stad door haar vele Belgische bezoekers en residenten ook bekend om haar restaurants met een typische Belgische keuken.

De Spaanse cava is de meest populaire drank in de regio, als aperitief, bij een tapa of gewoon bij de maaltijd.  De Spaanse wijnen zijn in de jaren op zulk niveau geraakt dat menig Franse chateau jaloers mag zijn. Deze wijnen kunt u ook gewoon in de supermarkt vinden, en uiteraard bieden de restaurants en hotels een uitgebreide selectie van goede Spaanse en regionale wijnen.


Tip 8Gezelligheid

Het oude vissersdorp Calpe heeft een gezellig historisch centrum. Je kunt hier door de smalle straatjes wandelen langs vele vissershuisjes, de gotische kerk en de leuke winkeltjes.  En overal gezellige terrasjes. Als je wil genieten van de zuivere zeelucht is de promenade, met zijn leuke restaurantjes, cocktailbars en winkeltjes,  de perfecte plek. Als je deze afwandelt tot aan de vissershaven, kan je daar genieten van een heerlijk menu in één van de talrijke visrestaurantjes.

Ook ‘s avonds valt er genoeg te beleven.


 

1 thoughts on “8 redenen om te kiezen voor een fietsstage of -vakantie in Calpe”

  1. Beniest Luc schreef:

    Beste mensen. Ik plan een fietsvakantie in Calpe. Ik fiets het liefst alleen. Is het daar veilig fietsen, ook in het binnenland? Twee jaar geleden ben ik in Torrevieja geweest. In het binnenland had je daar grote plantages. In principe was alle verkeer er verboden, dus ook fietsen, maar het werd wel oogluikend toegelaten. Thuis fiets ik meestal rond de 80 km per dag. Soms minder, soms ook meer. Vanuit Brasschaat fiets ik vaak naar Krabbendijke (NL – ongeveer 100 km). Dat is echt genieten! Mooie natuur en veilige brede fietspaden. Dat zal in Calpe niet mogelijk zijn vermoed ik. Of vergis ik me?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Mvg Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]