Airfryers zijn gigantisch populair. De toestellen worden massaal verkocht. Als je calorieën telt of vooral met gezonde voeding bezig bent, is een airfryer een goed idee. Omdat een airfryer een soort convectieoven is, kan je er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes, ook vlees en groenten kan je er in klaarmaken.
Wat is een airfryer?
Een airfryer is eigenlijk een kleine, mini heteluchtoven. Deze werkt door hete lucht door de oven te laten circuleren. Het is eigenlijk een combinatie van een ventilator en een grill. Door de slimme constructie van deze oven kun je nagenoeg hetzelfde resultaat bereiken als met een friteuse op basis van vet. Het voedsel bevat uiteindelijk 80% minder vet, maar wordt wel knapperig en bruin.
Ontdek het volledige aanbod op Bol.com
Het Maillard-effect
De bruine en knapperige structuur komt doordat suikers en eiwitten veranderen onder invloed van warmte. Er komen dan geuren en smaken vrij die voor velen niet te weerstaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan vers afgebakken brood of een stuk mals vlees. Ook koffie, chocolade, pindakaas en bier danken hun smaak aan de Maillard-reactie. Het effect is in 1912 door de Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard ontdekt.
Acrylamide
Wanneer voedsel te heet wordt of te lang verhit, kan het Maillard-effect doorslaan. Er kan dan acrylamide ontstaan. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de stof ‘mogelijk kankerverwekkend’. Er zijn inderdaad studies die een link vinden tussen acrylamide en een toegenomen kans op nier-, baarmoeder en eierstokkanker. Volgens een onderzoek produceren airfryers 90% minder acrylamide dan traditionele friteuses op basis van olie.
Andere stoffen
Tijdens het lang verhitten kunnen er in voeding ook andere stoffen ontstaan. Vooral de barbecue is berucht, omdat er stoffen zoals aldehydes, heterocyclische aminen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen kunnen ontstaan. Het voedsel wordt dan zwart en is dan eigenlijk aan het verkolen. Gelukkig zie je dit goed met het blote oog. Deze stoffen zijn zeer ongezond.
Glycemische index
Volgens een studie zijn de suikers in friet uit de airfryer minder afgebroken dan uit de friteuse, waardoor ze een lager scoren op de glycemische index. Dit betekent dat de bloedsuiker minder snel stijgt en er minder insuline hoeft aangemaakt te worden.
Minder vet
Voor het frituren met een airfryer heb je per keer slechts één of twee lepels olie nodig. Dit is veel minder dan normaal. Het ware voordeel zit in het feit dat je nu altijd verse olie kunt gebruiken van de beste kwaliteit. Wanneer je olie gebruikt in een normale friteuse, is regelmatig vervangen van het vet een dure hobby. Eigenlijk zou dat wel moeten, want vetten oxideren snel (zeker plantaardige olie). Je kunt als alternatief frituren in het bij warmte stabiele kokosolie, maar ook daar kunnen na een paar keer frituren al schadelijke stoffen in ontstaan. Daarom ben ik een voorstander van verse olie.
Minder oxidatie
Een Egyptisch onderzoeksinstituut heeft eens goed gekeken naar de verschillen in frituren en airfryen Al snel werd duidelijk dat de vetten uit de airfryer minder last hadden van oxidatie dan bij frituren. De peroxide-waarde, een belangrijke oxidatiemarker, lag een heel stuk lager.
Frituren nu wel of niet gezond?
Andere wetenschappers zagen bij het frituren van vis in de airfryer dat de kwaliteit van de aanwezige vetzuren achteruitging. Dat is logisch, want omega 3- en 6-vetzuren houden niet zo van warmte. Ook cholesterol kan gaan oxideren door de hitte. De onderzoekers ontdekten dat door het toevoegen van kruiden zoals peterselie en bieslook oxidatie van het cholesterol aanzienlijk verminderde. Nog een extra reden om kruiden tijdens het koken aan je maaltijden toe te voegen!
Praktisch
Voor kleine huishoudens is een Airfryer een handige vervanging van de grotere oven. Ik gebruik hem voor verse producten, zoals groenten en vlees of een groentenomelet in een bakvormpje. De temperatuur is in te stellen vanaf 80 graden, dus je kunt hem ook gebruiken om in te garen.
Vlees, zoals kippedijen of een zelfgemaakte hamburger, blijft sappig en kun je zonder extra vet gebruiken. Een rollade of ander groter vlees gaat prima op 100 graden. Eventueel geef je nog een tikje op hogere temperatuur na als je meer kleur en een korstje wilt, maar dan worden meer AGEs (Advanced Glycation Endproducts) gevormd, die ervoor zorgen dat je sneller ouder wordt. Het zorgt voor meer rimpels in de huid door crosslinks. En je hebt eerder kans op nare dingen: diabetes type twee, hart en vaatziekten, Alzheimer en jawel… uiteindelijk kanker.
Vis blijft mooi stevig, maar moet wel even op een bakpapiertje. Groenten zijn lekker met een lepeltje kokosolie of andere plantaardige olie toe. Door in de samenstelling van de maaltijd te kiezen voor één gebakken product en dit te combineren met bijvoorbeeld gestoomde of rauwe groenten beperk je de hoeveelheid AGEs.
Ook vleesvervangers, vooral diepgevroren, zijn extra handig om met de Airfryer te bereiden.
Aanbod
Airfryer is eigenlijk het type hetelucht friteuse van Philips, samen met Tefal Actifry de eerste hetelucht friteuse op de markt. Tegenwoordig hebben vele fabrikanten een hetelucht friteuse op de markt gebracht. Hetelucht friteuses werken zoals de naam al zegt met snel circulerende hetelucht, veel gezonder dus dan de originele olie frituurpannen.
Bron : ahealthylife.nl | Bol.com | natuurlijk.fit