“Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.”, een citaat uit het succesvolle wielerboek. Het is ook een gewoon boek. Het wordt zowel gelezen door mensen omdat het over wielrennen gaat, en door mensen omdat het een goed boek is.
De wielerwedstrijd die hij beschrijft in De Renner, het boek dat in 1978 voor het eerst verscheen én dat een klassieker werd, heet de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in de Cevennes in Zuid-Frankrijk. De wedstrijd finisht daar niet. Het parcours liep langs de top. De streep lag na een afdaling in Meyrueis, een plaatsje met achthonderd inwoners. ‘Wedstrijd nummer 309’ eindigde in een sprint. Krabbé werd tweede. Als hij gewonnen had, was het boek er niet gekomen.
Het werd in Nederland een kwart miljoen keer verkocht. En ook in Engelstalige landen werd The Rider cult. Ondertussen is men toe aan de 44ste druk. Het boek leeft dus nog steeds. Zeker nu de Mont Aigoual voor het eerst als finishplaats is opgenomen in het parcours van de Tour 2020. De Avondetappe en Vive le vélo wisten alvast het boek te vermelden.
“De Renner is geen sportboek, De Renner is een briljant boek dat tot de canon van de Nederlandse literatuur behoort.’
Bert Wagendorp, de Volkskrant
“Krabbé doet wat geen enkele Tour de France-verslaggever ooit heeft gedaan: hij neemt de lezer mee in het hoofd van de renner.’
Los Angeles Times
“Tim Krabbé heeft het gevoeld. Hij heeft het meegemaakt.’
“Het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden, en aan de andere kant is het het beste sportboek in de Nederlandse taal.’
Nico Scheepmaker
“Ligt recht in de lijn van Kees de Jongen… Ik heb het zes keer gelezen.’
Kees van Kooten
Lees ook het andere succesboek van Tim Crabbé Het Gouden Ei
Of luister even naar de podcast en het interview met Tim Crabbé.