De Tour 2020 na 1 week – een nabeschouwing

Rustdag in de Tour is testdag.  De Tourbubbel van 650 man moet zich vandaag laten testen.  Blijkbaar werd er zondag al gestart met de testcampagne, maar toch  zullen de resultaten pas op dinsdagochtend gecommuniceerd worden. Opmerkelijk, maar dat is bewust. Een en ander heeft te maken met de zogenaamde ‘valse positieven’. De voorbije weken hebben een paar renners positief getest, terwijl later bleek dat dit niet het geval was. Om dit te vermijden wil de organisatie de kans geven op een hertest. Het resultaat van een test is bekend binnen de twee uur. Als er positief getest zou worden, dan kan er een tweede test plaatsvinden zodat de renner in kwestie alsnog zou kunnen starten op dinsdag.

We begrijpen ook heel goed de bezorgdheid van Flanders Classics, organisator van de Ronde van Vlaanderen. Alsof men nog nooit van corona had gehoord, troepten zaterdag duizenden wielerliefhebbers in de Pyreneëen samen langs het parcours van de Tour de France. Van social distancing was er totaal geen sprake, niet iedereen voelde zich geroepen om een mondmasker te dragen. En dat lokte toch verontwaardigde reacties van vooral de renners en hun entourage uit.  Het getuigt ook van weinig respect voor de renners.

Boeiend was de strijd wel, wij hebben vooral deze dingen onthouden :

  • Wout Van Aert die elke dag opnieuw doet verbazen. Niet alleen met al zijn knechtenwerk voor zijn kopman Roglic, maar evengoed met zijn twee sprintoverwinningen.  Hij is de sterkste renner van het moment, wij zijn vooral onder de indruk van zijn conditie en zijn koersinzicht.

 

  • Het aantal valpartijen.  De spekgladde wegen in de eerste Nice-rit spanden natuurlijk de kroon, gelukkig kreeg ‘der Pantzerwagen’ Tony Martin de rest van het peloton zover om het tempo te laten zakken en de koers min of méér te neutraliseren.  Vooral de spectaculaire val van Tiesj Benoot is ons bijgebleven. Tegen 60 km/uur ging hij tijdens een ontsnapping in de afdaling van de Côte de l’Aullagnier op en over de vangrail.  Gelukkig hield hij enkel wat snijwonden en een verstuikte ringvinger aan het voorval over, zijn fiets brak echter in twee.

 

  • Dominantie van Team Jumbo-Visma.  De ploeg is zeker zeer sterk, duidelijk is ook geworden wie de absolute kopman van de ploeg is.  Dumoulin heeft moeten erkennen dat hij niet top is, terwijl Roglic wel in topvorm lijkt te zijn. Jumbo-Visma heeft in de eerste week van de Tour de France 2020 het meeste prijzengeld opgestreken, namelijk 47.650 euro. De Nederlandse ploeg heeft na negen etappes de gele trui in handen, maar dankt de eerste plaats vooral aan de ritzeges van Primoz Roglic en Wout van Aert (twee). Anderzijds stelt Team Ineos teleur, Bernal zat te geïsoleerd en kreeg weinig steun van de andere Grenadiers.

 

  • Eén renner als favoriet aanwijzen is ook niet eenvoudig.  Het wordt een spannende Tour.  Primoz Roglic en Egan Bernal zijn super en hebben de sterkste ploegen. Nairo Quintana en Tadej Pogacar mogen we zeker nog niet afschrijven.  Moeten we nog iets verwachten van Bauke Mollema, Adam Yates en Romain Bardet ?

 

  • Thibault Pinot en de Tour, géén geslaagde combinatie.  De FDJ-renner zakte in de Pyreneeën door het ijs vanwege een rugblessure en maag-darmproblemen. Weer geen succes, alhoewel hij intrinsiek waarschijnlijk één van de beste klimmers uit het peloton is. Ook Aru verdween roemloos uit de Tour.

 

Wij kijken alvast uit naar week 2.  Al zijn we wel een beetje bezorgd voor de resultaten van de Corona-testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]