Parcours Critérium du Dauphiné 2021 voorgesteld

criterium du dauphineHet parcours van het Critérium du Dauphiné 2021, bestaande uit acht etappes van 30 mei tot 6 juni, werd maandag 22 februari voorgesteld in het gebouw van de Regionale Raad van Auvergne-Rhône-Alpes in Lyon.

– Na de start in Issoire met een lus op een dynamisch circuit, hebben de organisatoren een zwaar maar evenwichtig parcours uitgewerkt en de woensdagtijdrit teruggebracht om de spanning op te drijven.
– Een slopende alpentrilogie met finishes in Le Sappey-en-Chartreuse en de skigebieden La Plagne en Les Gets, goed om het vertrouwen te vergroten voor kandidaat-Tourwinnaars.
– Antargaz wordt ook voor het eerst officieel partner van Critérium du Dauphiné als sponsor van het klassement van de meest actieve renner.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende theorieën ontwikkeld over hoe het Critérium du Dauphiné moet worden geïnterpreteerd om te voorspellen hoe de Tour de France zich een maand later zal ontvouwen. Waar Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas hier een voorproefje van het succes kregen voorafgaand aan de grootste overwinningen uit hun carrière, worstelde Alberto Contador vaak in het Critérium du Dauphiné, zelfs op zijn hoogtepunt, terwijl de winnaars van de laatste twee edities, Jakob Fuglsang en Dani Martínez niet in staat bleken om hun veelbelovende resultaten in juni te volgen met een vergelijkbare prestatie in juli in de Tour.

Eén ding blijft echter altijd hetzelfde: zelfs als de Tour aan de horizon opdoemt, nemen de sterren van het peloton de uitdaging serieus, zetten ze een spectaculaire show neer en hechten ze veel belang aan de alpenduels.

Het parcours van 2021 is ontworpen om het peloton geleidelijk op te warmen tijdens een trektocht van het Centraal Massief naar de Alpen. De 1ste etappe begint en eindigt in Issoire, waar de sprinters hun best zullen doen om tot de finish in de strijd te blijven. Twee dagen later zal het meer van hetzelfde zijn in Saint-Haon-le-Vieux. Met 16,5 kilometer zal de tijdrit van Firminy naar Roche-la-Molière net lang genoeg zijn om de boel wat op te schudden, maar tegelijkertijd kort genoeg om de wedstrijd open te houden.

Na vier etappes die voornamelijk in de Auvergne verlopen en na een duik naar de Rhônevallei die een selectie onder de punchers zou kunnen motiveren voor een krachtmeting in Saint-Vallier, gaat het peloton naar de Alpentoppen, waar de klimmers in de schijnwerpers staan vanaf de etappe naar Le Sappey-en-Chartreuse, met de Col de Porte. Slechts een voorgerecht, want de volgende dag zal de Dauphiné het skigebied La Plagne ontdekken, na een klim van 17 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. De renners hebben dan de Col de Pré en de Cormet de Roselend al voor de wielen gehad..

Op zondag biedt de grote finale van 145 km een ​​reeks beklimmingen: de wegen op de Col des Aravis, Col de la Colombière, Côte de Châtillon en vooral Col de Joux Plane, zijn het perfecte terrein om in de aanval te gaan, net als de duik naar Morzine, waar de beste afdalingen in het peloton naar buiten komen om te spelen. De beklimming naar Les Gets sluit dit klimfeest af.

 

 

 

 

Critérium du Dauphiné 2021 etappes:

  • Zondag 30 mei – Rit 1 – Issoire> Issoire, 182 km
  • Maandag 31 mei – Rit 2 – Brioude> Saugues, 173 km
  • Dinsdag 1 juni – Rit 3 – Langeac> Saint-Haon-Le-Vieux, 172,5 km
  • Woensdag 2 juni – Rit 4 – Firminy> Roche-La-Molière, 16,5 km (individuele tijdrit)
  • Donderdag 3 juni – Rit 5 – Saint-Chamond> Saint-Vallier, 175,5 km
  • Vrijdag 4 juni – Rit 6 – Loriol-sur-Drôme> Le Sappey-en-Chartreuse, 168 km
  • Zaterdag 5 juni – Rit 7 – Saint-Martin-Le-Vinoux> La Plagne, 171 km
  • Zondag 6 juni – Rit 8 – La Léchère-les-Bains> Les Gets 147 km

 

 

 

 

 

Team selectie :

  • In overeenstemming met de regels van Union Cycliste Internationale (UCI), worden de volgende negentien UCI WorldTeams automatisch uitgenodigd voor de wedstrijd:

AG2R Citroën Team (Fra) – Astana – Premier Tech (Kaz) – Bahrain Victorious (Brn) – Bora – Hansgrohe (Dld) – Cofidis (Fra) – Deceuninck – Quick-Step (Bel) – EF Education – NIPPO (VS) – Groupama – FDJ (Fra) – Ineos Grenadiers (Gbr) – Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux (Bel) – Israel Start-Up Nation (Isr) – Jumbo – Visma (Ned) – Lotto Soudal (Bel) – Movistar Team (Esp) – Team BikeExchange (Aus) – Team DSM (Dld) – Team Qhubeka Assos (Rsa) – Trek – Segafredo (VS) – UAE Team Emirates (VAE)

  • De organisatoren nodigen de volgende teams uit:

B&B Hotels P / B KTM (Fra) – Team Arkéa – Samsic (Fra)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]