Feest voor de wielersport op Alpe d’Huez

21Bochten_2022_TomPidcock

Wat een feest voor de wielersport.  De verwachtingen waren hooggespannen, mede aangewakkerd door de spankracht die de Tour dit jaar te beiden heeft. En na 2 jaar kon er nog eens gefeest worden in de bochten van de Alpe.

De 13.8 km lange klim en de 21 bochten kleurden al vroeg op de dag oranje, de Hollandse fans bevolkten weer volop Bocht 7 en de rest van de klim.  Al was het opvallend hoeveel Denen de trip naar Le Bourg d’Oisans gemaakt hadden om hun gele trui drager en de andere succesrijke Deense wielrenners aan te moedigen.  Uiterard warne de Fransen op hun ‘Quatorze Juillet’ talrijk aanwezig.

Etappe 12 van de Tour de France beloofde spektakel en dat werd ook bevestigd.

Het begin van de rit betekende meteen een zware beklimming van de Col du Galibier. Het werd een chaotische start met een verbrokkeling in aantal zeer grote groepen en een kleine groep die als eerste de voet over de Galibier bereikte.

Na de afdaling hergroepeerde de kopgroep zich, samen met Chris Froome (Israel – Premier Tech) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), én met Louis Meintjes en Kobe Goossens (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) , Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Giulio Ciccone (Trek – Segafredo), Anthony Perez (Cofidis) en Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM).

Over de Col de la Croix de Fer zette Jumbo-Visma een conservatief tempo neer in het peloton, vooraan overleefden slechts vijf renners : Froome; Pidcock, Meintjes, Ciccone en Powless.

In het peloton moest alles beslist worden in de slotklim, want de renners spaarden hun energie voor de mythische Alpe d’Huez.

De kopgroep ging de slotklim naar Alpe d’Huez in met zes minuten voorsprong, waarbij een sterke Tom Pidcock aanviel na de eerste steile haarspeldbochten van Huez.  Meintjes en Froome probeerden even dte volgen, maar met nog tien kilometer te gaan begon het gat te groeien. Achterop zette Jumbo-Visma een stevig tempo neer om aanvallen van achteren te vermijden.

Tadej Pogacar viel aan in de laatste vijf kilometer, maar kon Vingegaard niet lossen. Kort daarna kreeg hij weer gezelschap van Sepp Kuss en Geraint Thomas. Pogacar probeerde het nog een keer, maar zonder succes, Hij werd onmiddellijk bijgebeend door de kopman van Jumbo-Visma, Ze zouden samen de fiish bereiken..

Vooraan pakte Tom Pidcock de ritzege en ging de wielergeschiedenis in met een overwinning op L’Alpe d’Huez op slechts 22-jarige leeftijd, waarbij Louis Meintjes en Chris Froome het podium completeerden.

 

Rituitslag 2022 Tour de France Etappe 12

1 UK   Tom Pidcock INEOS Grenadiers 04:55:24
2 ZA    Louis Meintjes Intermarché-Wanty-Gobert + 48
3 UK   Chris Froome Israel-Premier Tech + 02:06
4 USA Neilson Powless EF Education-EasyPost + 02:29
5 SLO Tadej Pogacar UAE Team Emirates + 03:23
6 DEN Jonas Vingegaard Jumbo-Visma + 03:23
7 UK   Geraint Thomas INEOS Grenadiers + 03:23
8 SPA  Enric Mas Movistar Team + 03:26
9 USA Sepp Kuss Jumbo-Visma + 03:26
10 ITA Giulio Ciccone Trek-Segafredo + 03:32

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]