Mediabelangstelling voor de commerciële partners van de Tour

Zowel voor de mediabelangstelling als de hospitality is de Tour veruit de belangrijkste wedstrijd van het jaar,  World Tour ploegen kunnen op die manier de meeste exposure geven aan hun sponsoren en relaties.

Tour de France is vooral een wereldwijd evenement. Uitgezonden in 190 landen, op meer dan 100 kanalen, waren er in 2013 bijna 24 miljoen kijkers op France Télévisions. Dit cijfer geeft aan hoe belangrijk het is dat een merk, actief op de franse markt,  aanwezig is op de tour. De zichtbaarheid die het biedt, is absoluut aanzienlijk en zal het mogelijk maken om elke dag veel potentiële consumenten te bereiken.

Hierdoor biedt de TDF een belangrijke toegevoegde waarde in de zin dat ze recurrent is (elk jaar) en over een ruime bepaalde periode (praktisch 1 maand). Voor veel adverteerders is het dan ook al enkele jaren een periode die op de kalender staat, in de marketingbudgetten permanent wordt ingeschreven en het bepaalde opportuniteiten biedt bij het doorvoeren van en anticiperen op acties in de toekomst.

Wat betreft de implementatie van een dergelijke sportsponsoringstrategie, zijn de voordelen legio. Naast de eenvoudige zichtbaarheid van het merk, is er een aanzienlijke impact op zijn bekendheid.  Het merk krijgt meteen een sportieve uitstraling en de sportieve  persoonlijkheid van het bedrijf krijgt een boost. Dit soort acties genereert ook belangrijke content, die dan bijvoorbeeld gepaard kan gaan met persrelaties met journalisten om interessante spin-offs rond deelname aan het evenement te verkrijgen.

Opgemerkt moet worden dat bijvoorbeeld dit jaar LCL ongeveer 8 miljoen euro heeft geïnvesteerd, waardoor ze onder meer kunnen profiteren van 6,5 uur tv-blootstelling (met name op de gele trui) en dus kunnen werken op de bekendheid en de zichtbaarheid van het merk, al is het werkelijke rendement natuurlijk moeilijk te meten. De impact van het positieve imago van TDF op het merk is al keer op keer bewezenen opent de weg naar een positieve perceptie voor het bedrijf.

Ook de regio’s en steden krijgen kansen.  We ontdekken prachtige landschappen en een Frans erfgoed op zijn best (vaak vanuit de lucht) met monumenten, dorpen en grote open ruimtes waarlangs de Tourcaravaan passeert.  We zijn allemaal getuige geweest wat een positieve uitstraling Kopenhagen heeft gekregen tijdens de driedaagse passage.

Ook zin gekregen in een tripje naar Kopenhagen ?

Ondanks dit zeer positieve imago wordt de Tour de France echter ook geassocieerd met minder wenselijke zaken. De talrijke dopingproblemen hebben de reputatie van de TDF aangetast, maar ook van het wielrennen in het algemeen.  Dus, net als de Festina-affaire, kunnen de gevolgen voor het imago van het merk dramatisch zijn, vooral wanneer in het collectieve onbewustzijn de merknaam direct wordt geassocieerd met bedrog.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]