Jumbo-Visma loves Tignes

Tignes in de Franse Alpen is al enkele jaren de vaste uitvalbasis van Team Jumbo-Visma. De renners werken in de Haute Savoie toe naar hun volgende wedstrijden.  Vrijwel de ganse Tourselectie traint hier traditioneel voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk. En we hebben met zijn allen gezien tot welke successen dit geleid heeft.

Hoogtestages zijn in het hedendaagse wielrennen een ‘must’ geworden en daartoe leent Tignes, dat boven 2000 meter hoogte ligt, zich uiteraard uitstekend.  Het ondertussen traditionele verblijf van de renners van Jumbo-Visma op de laatste hoogtestage in aanloop naar de Tour de France is tevens een stuk aangenamer dan voorheen: ze krijgen namelijk van het team de mogelijkheid hun gezin mee te nemen.

Vooral Primoz Roglic voelt er zich thuis, rond de kerstdagen is hij er al een aantal weken om te gaan langlaufen.

Tour-aankomsten in Tignes 

De Tour de France arriveerde in Tignes op 25 juli 2007. Michael Rasmussen won toen de achtste rit over de Cormet de Roselend en de Montée de Hauteville. Later die dag werd Rasmussen tijdens zijn meest succesvolle, maar ook meest controversiële Tour ooit, door de Rabobank ploeg uit de Ronde van Frankrijk gehaald en op staande voet ontslagen, omdat hij tegen zijn ploeg had gelogen over de locatie van zijn training.  De Deen had op dat moment, vier dagen voor het einde van de Tour, de gele trui en een voorsprong van ruim drie minuten op de nummer twee,

Iedereen herinnert zich nog de beruchte Tour-etappe in 2019 met aankomst in Tignes. Wolken doemden steeds meer op boven de Alpentoppen. Er werden beelden getoond van hagel op de flanken van de Iseran. Het wolkendek werd steeds dreigender.  Het landschap rondom Tignes veranderde van groen naar wit.  Beelden vanuit de helicopter toonden sneeuw, modderstromen en machines die de wegen in de afdaling open en veilig probeerden te houden. Plots werden er beelden getoond van boze en verbaasde renners die moesten stoppen.  De doorkomsttijden op de top van de Iseran als fictieve uitslag van de dag voor de doorrekening van het klassement. Een anticlimax van formaat. Een dag vol drama voor de Fransen. Naast Alaphilippe zou definitief zijn gele trui aan Egan Bernal zou verliezen, had ook Thibault Pinot opgegeven.

Twee jaar nadat een modderstroom een aankomst in Tignes voorkwam doet de Tour de France in 2021 een nieuwe poging, als beloofde compensatie, om te finishen in het populaire skioord.  In de 9e etappe fietsen de renners in beestenweer  van Cluses via vijf beklimmingen naar Tignes.  Aanvaller Ben O’Connor rijdt solo met een grote voorsprong naar de zege.

Waarom Tignes ?

Tignes ligt boven de tweeduizend meter hoogte en biedt een moderne sportinfrastructuur, ook in de zomerperiode.

De ploeg huurt regelmatig verschillende appartementen, waar iedere renner gemiddeld zo’n tien dagen met zijn familie vertoeft. De renners eten wel gezamenlijk, maar vertoeven na de trainingen en ’s avonds ruim een week bij hun familie. Zo wordt de voorbeeiding toch iets aangenamer en moet de familie en vooral de kinderen niet gemist worden. In Tignes is in de zomermaanden ook genoeg te beleven voor de vrouwen en de kinderen, zodat ze voldoende activiteiten hebben tijdens de trainingsactiviteiten van manlief.

Klim naar en rond Tignes

Naast de uitdagende klim naar Tignes, die zowel links als rechts van de stuwdam beklommen kan worden, heb je heel wat bekende cols in de directe omgeving. : Col de l’Iseran, Cormet de Roselend, Rosière, Les Arcs, La Plagne, Laundry, Madeleine, Col de la Loze en en de Petit Saint-Bernard.

Niet alleen wielerploegen komen er graag, maar ook topsporters uit onder meer voetbal, rugby en atletiek. Daarnaast is Tignes één van de officiële trainingscentra voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Boek nu nog uw (fiets)verblijf in Tignes 

Een romantisch weekend, vakantie met het gezin of vrienden: Tignes biedt een breed scala accommodaties voor een onbezorgd en onvergetelijk verblijf in de bergen. Op zoek naar een accommodatie waar je je “net als thuis” voelt en waar je volledig onafhankelijk te kan zijn? Ideaal voor de fietsers !

Maak je keuze uit het uitgebreide aanbod van Interhome.

Kies voor een verblijf in tignes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]