Certificering van track & trace-systemen in de maak

Er zijn vele track & trace-systemen op de markt. Maar doen ze ook allemaal wat ze móeten doen? Certificering van de diverse track & trace-systemen alsmede de bedrijven die ze inbouwen, moet ertoe leiden dat meer fietsen worden voorzien van kwalitatieve en goed ingebouwde modules die opsporing succesvol maken. 1 juli 2023 start in Nederland een pilot, eind dit jaar moet de certificering op volle kracht draaien.

Verzekeraars, opsporingsdiensten, aanbieders van track & trace en fietsfabrikanten zitten hierover aan tafel met certificeringsinstituut Kiwa. De alsmaar stijgende waarde van fietsen en de toenemende diefstalaantallen zijn hiertoe de dringende aanleiding.  De schadelast voor de verzekeraars is te groot geworden. Het ontbreekt de branche nu aan overzicht en duidelijkheid.

Producteisen

De betrokken partijen werken momenteel aan een keuringsvoorschrift waarin de producteisen staan omschreven. “De track & trace-module moet onder meer tegen stof, water en bepaalde temperaturen kunnen”, vertelt Henk van Vliet. “In het voorschrift omschrijven we ook wat hij precies moet doen, bijvoorbeeld dat hij in en buiten Nederland dekking moet bieden. Naast de functionele eisen nemen we iets unieks op in het keuringsvoorschrift; de prestatie-eisen. We spreken een percentage af, bijvoorbeeld 75 procent, dat van de gestolen fietsen met het systeem teruggevonden moet worden. Haalt het technisch goedgekeurde track & trace-systeem dat niet, dan wordt het afgekeurd of moet het worden gemodificeerd. De recovery is onderdeel van de goedkeuring.”
Doel is om op 1 juli van dit jaar een proef te starten met de betrokken partijen. Vanaf dat moment moeten gestolen fietsen sneller worden getraceerd. Eind dit jaar moet het systeem landelijk draaien, besluit het artikel van Tweewieler.nl .

Erkenning vakhandelaar

Binnen de certificering is voor vakhandelaren een erkenningsregeling in de maak. Alleen de tweewielerzaken die voldoen aan specifieke eisen, worden erkend als inbouwstation. Henk van Vliet: “Je kunt er bijvoorbeeld een geheimhoudingsverklaring of een bewijs van goed gedrag in opnemen. Daarnaast wil je wellicht dat een vakhandelaar in een professionele omgeving inbouwt in plaats van in een kelderbox. Na controle volgt de erkenning en krijgt de vakhandelaar een inlog voor ons systeem. Daarin kan hij melding maken van de koppeling tussen het goedgekeurde volg- en terugvindsysteem en het framenummer van de fiets.”
In de erkenningsregeling wordt een inbouwvoorschrift opgenomen. “Dit omschrijft waaraan de inbouw moet voldoen. Je stelt bijvoorbeeld dat verbindingen waterdicht en gesoldeerd moeten zijn. En als de vakhandelaar het systeem op de fiets bevestigt, dan moet het geheel sabotagebestendig zijn”, stelt Van Vliet. Het college van deskundigen van Kiwa en de betrokken partijen buigen zich momenteel over de exacte inhoud van de erkenningsregeling en voorschriften.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wie heeft er goede of slechte ervaringen met tracking&tracing systemen voor op de fiets ?

Bron : Tweewieler.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]