Een bijzondere Tour in 2024

Op 25 oktober is het weer zover : de presentatie van het parcours van de 111ste Tour de France.  Het volledige parcours van de Tour de France 2024 en de Tour de France Femmes avec Zwift wordt dan onthuld tijdens het gebruikelijke presentatie-evenement in Parijs.

Een week vroeger
De Tour de France 2024 voor de mannen vindt een week eerder plaats dan normaal, tussen zaterdag 29 juni en zondag 21 juli, omdat Parijs gastheer is van de Olympische Spelen die op 26 juli beginnen.

Ongekende aankomst in Nice
Hoewel er nog niet veel geweten is over de het parcours, weten we dat  de Grande Boucle 2024 een beetje bijzonder zal zijn. De Olympische Spelen van Parijs zullen het gebruikelijke programma van de Tour de France flink door elkaar schudden, aangezien ze pas vijf dagen na de laatste etappe van start gaan. Het gevolg is dat, voor het eerst sinds 1904 de aankomst niet in Parijs zal zijn, op de Champs-Élysées, maar in Nice.Om een ​​definitieve finish buiten Parijs te vinden, moeten we nog verder teruggaan, naar 1903 en 1904. De renners kwamen toen aan in Ville-d’Avray. Sindsdien is de Franse hoofdstad altijd het strijdtoneel geweest van de laatste etappe, met aankomsten op de wielerbaan van Cipale en, sinds 1975, op de Champs-Élysées.  Komende zomer is de mooiste laan ter wereld al druk bezig met de voorbereidingen voor de Olympische en zal daarom niet toegankelijk zijn.

Nice werd dus gekozen om de 2-daagse apotheose van deze Tour de France te worden, een geweldig cadeau. Zaterdag staat er een klimetappe van 132 km tussen Nice en de Col de la Couillole op het programma.

Afsluiten met een tijdrit
Zondag 21 juli sluit de Tour af met een tijdrit van 35,2 km tussen Monaco en Nice. Deze afsluitende rit tegen de chrono omvat de beklimmingen van La Turbie en Col d’Eze, voordat een snelle afdaling naar de finish in Nice op de Place Masséna.  Het is 35 jaar geleden dat de Tour de France eindigde met een tijdrit. In 1989 profiteerde Greg LeMond van de 24,5 km tussen Versailles en de Champs-Élysées door 58 seconden voorsprong te winnen op Laurent Fignon, waardoor de Fransman met slechts acht seconden van een Tourzege werd beroofd. Tot op heden is dit nog steeds het kleinste verschil in het algemeen klassement aan het einde van 3-weken Tour.

Heuvelachtige start in Toscane
Ook de Grand Départ van de Grande Boucle 2024 zal uniek zijn. Voor het eerst sinds de eerste editie in 1903 zal de Tour vertrekken vanuit Italië, en meer bepaald vanuit Firenze. Er zijn drie etappes gepland op Italiaans grondgebied.  De eerste zal Florence met Rimini verbinden, de tweede Cesenatico met Bologna en de derde Piacenza met Turijn.

Tour de France Femmes
Rotterdam is gastheer van het Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. De 3e editie van de Tour de France Femmes avec Zwift vindt plaats van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus 2024, net tussen de Olympische Spelen (sluitingsceremonie op 11 augustus) en de Paralympische Spelen van Parijs 2024.  De editie van 2024 zal uit 8 etappes bestaan. De eerste drie etappes worden in Nederland verreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]