Profwielrennen in shock

Tot eenieders verbazing blijkt dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma reeds sinds juli gesprekken voeren over een mogelijke fusie.  Dit bericht werd zondagavond de wereld ingestuurd en zorgde meteen voor een schokeffect in het wielerwereldje. Ook bij de renners en de rest van het personeel van beide ploegen, ook zij zijn verrast.

Dit zorgt voor heel wat speculaties. :

  • Hoe concreet zijn de plannen ? Gaat dit nog rondkomen vóór 2024 ?
  • Wat betekent dit voor de renners ?  Gaan de ‘bigshots’, zoals Evenepoel, Vingegaard, Van Aert en Roglic blijven en samen een superploeg vormen ? Of is dit de uitgelezen kans voor Evenepoel om naar Ineos-Grenadiers te verhuizen. En wat met de andere renners ? Er zijn er zeker een 20-tal teveel in dit fusie-verhaal.
  • Wat met het grote personeelsbestand van verzorgers, mecaniciens, medische staf ?
  • Wat met de sponsors, welke van hen gaat mee in het nieuwe verhaal ? De hoofdsponsors van beide ploegen zouden blijkbaar een fusie wel zien zitten.
  • Wat met de fietscontracten ?  Lefevere is al jaren ‘getrouwd’ met Specialized en Jumbo-Visma stapte een jaar geleden over naar Cervélo.
  • Wat wordt de rol van Lefevere ?  Hij zou lid worden van de Raad van Commissarissen en krijgt hierdoor een toezichthoudende rol, geen actieve functie meer in het dagelijkse beleid dus.
  • En wat met de vrouwenteams ?

 

Kortom heel wat vragen, die mogelijk snel een antwoord krijgen.  Al lijkt ons dit een beetje snel door de bocht.  Niet alleen moeten net vernoemde zaken geregeld worden, hoe voeg je twee totaal verschillende (ploeg)culturen zomaar samen ?  Hoe versmelt je de open communicatieve cultuur van Jumbo-Visma samen met het gesloten ‘één tegen allen’ Wolfpack.  Niet evident.

Eerst zal er een alles bepalende keuze moeten gemaakt worden.

Wie blijft de ‘paying agent’ of werkgever/licentiehouder in het verhaal ?  De UCI heeft een duidelijke regel: als de paying agent verandert, dan is de renner vrij om van ploeg te veranderen. Een volledig nieuwe structuur uitbouwen wordt daardoor onmogelijk want dan verliest men zijn renners en zijn licentie.  Dus wordt het de vraag welke van de 2 vennootschappen achter de teams de ‘leading role’ neemt ?

Vanwaar deze interesse om samen te gaan ?

  • Jumbo had al aangegeven zijn sponsoring te gaan herbekijken, maar garandeert zijn samenwerking tot eind 2024.  Het team moest dus op zoek naar een nieuwe sponsor.
  • De schaats- en wielerploegen van Jumbo-Visma gaan op 1 januari 2024 uit elkaar.
  • Quick-Step (Unilin) had al een stapje teruggedaan als hoofdsponsor ten voordele van Soudal, essentieel voor de voorgang van het team Soudal-Quick-Step.  Soudal heeft nog een verbintenis bij Lefevere tot eind 2027.
  • De polemiek tussen Remco Evenepoel en zijn entourage versus Lefevere.  De Evenepoels zouden het team graag wat competitiever en professioneler op gebied van wetenschappelijke begeleiding zien.  Noodzakelijk, volgens hen, om de Tour de France te kunnen winnen.
  • Lefevere is al jaren op zoek naar een opvolger, die hij maar niet vindt.  Hij is wel te vinden voor een iets minder actieve rol.
  • Ineos-Grenadiers, bij monde van hun directeur sport Dave Brailsford , wil Remco Evenepoel.

 

Er is nog niets concreet, zoveel is duidelijk.  Lefevere geeft aan dat er gesprekken zijn geweest met verschillende partijen, dat bevestigt hij intern aan zijn renners en personeel. En dat in tegenstelling tot de berichten (zonder denaam Jumbo-Visma te laten vallen), er op dit moment geen concrete projecten en plannen zijn.  Ook Jumbo-Visma stuurde een mail naar renners en personeel om de ongerustheid in te dammen,.  Eventuele fusieplannen voor 2024 rond  krijgen lijkt hen een hele uitdaging.

Één ding is zeker.  Het wielerwereldje is door elkaar geschud, In 2024 al, en zeker in 2025, zal dit al zichtbaar zijn in het peloton. Voldoende voer voor de journalisten de komende weken en maanden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]