Hoe kies je een veilige fietshelm ?

Het allerbelangrijkste bij het aanschaffen van een nieuwe helm is de pasvorm. De gebruikte techniek in de helm zelf is ook van groot belang.

Eenvoudige fietshelmen bestaan uit een dunne harde polycarbonaat buitenkant met daarin een dikkere laag polystyreen (beter bekend als EPS of piepschuim). Dit werkt relatief goed tegen directe schokken recht op de helm. De meeste valpartijen zijn echter niet zo netjes en recht. Je valt niet recht naar beneden, maar schuin en 9 van de 10 keer met een draaiende beweging.

Om deze schokken beter op te vangen, zijn er 3 verschillende technieken ontworpen, waaronder sommige wellicht al bekend zullen zijn: MIPS, WaveCel en KinetiCore.

MIPS fietshelmen
FietsenindeAlpen_MIPSMIPS staat voor “Multi-directional Impact Protection System”. Om een roterende schok beter te kunnen opvangen, is een helm met MIPS voorzien van een dunne kunststof binnenschaal die bij een valpartij los kan draaien van de buitenste schaal. Zo vangt de helm deze zijwaartse schok op in plaats van jouw hoofd.  Mips vermindert de rotatiekracht op je hoofd bij zo’n val waarbij je niet precies op de bovenkant van je helm landt.

Of je nou wielrenner of mountainbiker bent, Mips is in de meeste helmenmerken geïmplementeerd.

 

 

WaveCel fietshelmen
WaveCel is het nieuwe veiligheidssysteem van Bontrager en heeft net als MIPS het doel om de hersenen te beschermen tegen een val met een schuine impact. De WaveCel-laag in de helm vormt een kreukelzone die bestaat uit honderden cellen. Deze cellen vangen tijdens een val de meeste kracht op die vrijkomt door mee te kreukelen en mee te schuiven. In theorie zou de kans op een hersenschudding verkleint worden met maar liefst 98 procent in vergelijking met een gewone helm.

WaveCel vindt momenteel vooral zijn toepassing in ski- en snowboardhelmen.

 

 

KinetiCore fietshelmen
FietsenindeAlpen_Lazer-vento-kineticore-fietshelmKinetiCore is het net nieuw uitgebrachte veiligheidssysteem van Lazer. Het unieke aan dit veiligheidssysteem is dat het systeem volledig in de helm zelf is ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de helm lichter van gewicht is, een betere ventilatie en pasvorm heeft en tenslotte minder gebruik maakt van plastic. KinetiCore maakt net zoals de normale helm gebruik van EPS-schuimblokken. In tegenstelling tot de normale helm, heeft Lazer wat schuim weggehaald, waardoor er kreukelzones ontstaan om op die manier, net als MIPS en WaveCel, het hoofd te beschermen tegen een schuine val.

Kineticore in de basis van de helm zorgt ervoor dat er minder materiaal gebruikt hoeft te worden in de helm. Een lager gewicht dus, maar ook minder impact op het milieu. Veel helmen komen met de toevoeging van MIPS, de gele schaal in de helm. Dat gaat dus ten koste van gewicht, ventilatie of zorgt voor een minder prettige pasvorm.

Check hier de Lazer Strada KinetiCore, een echte allrounder. Een laag gewicht, grote ventilatieopeningen en de mogelijkheid om een aeroshell over de helm te monteren zorgt ervoor dat hij in alle omstandigheden te gebruiken is.   De Lazer Vento KinetiCore, gedragen en getest door Teal Visma Lease a Bike, is gegeerd door zijn lagere gewicht en door een zeer goede ventilati.  De verwachting is dat de helm ook in de het hooggebergte gebruikt zal worden.

De Lazer Jackal KinetiCore is specifiek ontworpen voor de mountainbiker.  Superieure ventilatie, de ingebouwde KinetiCore-beschermingstechnologie en mountainbikevriendelijke functies zoals voorhoofdventilatieopeningen en een accessoirebevestiging maken dit het lichtgewicht een favoriet van de mountainbiker.

 

Check all types Lazer KinetiCore helmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]