Dag van de Fietshelm – 10 april 2024

Een fietshelm is een onmisbaar onderdeel van het fietsen, ongeacht of je nu op de racefiets, mountainbike en zeker als je op een  op een e-bike rijdt. Helmen beschermen niet alleen je hoofd tegen harde klappen, ze helpen ook om hersenletsel en andere ernstige verwondingen te voorkomen in het geval van een ongeluk of valpartij.

FietsenindeAlpen_MIPSHersenletsel is niet iets als een gebroken enkel. Bot geneest wel weer, maar hersenen kunnen niet zo makkelijk genezen. Als je hersenletsel hebt, dan heeft dat ook gevolgen op de langere termijn. Je hersenen zijn een fietshelm gewoon meer dan waard. Als je op je hoofd valt, wordt de eerste klap natuurlijk wel opgevangen door je schedel, maar hersenen zijn een zacht weefsel dat heel kwetsbaar is. Een helm vangt de klap voor een gedeelte op. Het is natuurlijk niet zo dat een fietshelm elk letsel kan voorkomen, maar de kans op letsel wordt wel veel kleiner.

Dat een helm effectief beschermt bij een val op het hoofd, blijkt uit internationaal wetenschappelijk onderzoek. Het dragen van de fietshelm reduceert het risico op een ernstig hoofdletsel met 60%. En 37% van de dodelijke slachtoffers die geen fietshelm droegen, hadden kunnen overleven als ze een fietshelm hadden gedragen. “In landen of regio’s waar een helmplicht werd ingevoerd, daalt het risico op hoofdletsels en hersenschade duidelijk. We weten dat sinds de jaren 80, en dat wordt door niets tegengesproken”, aldus Bart Depreitere, neurochirurg Bart Depreitere van het UZ Leuven. (Touring.be – Fietshelm verplicht: een goed idee?)

Om de fietshelm nu te gaan verplichten, dat is een andere vraag.  Fietsersverenigingen GRACQ en de Fietsersbond vinden dat geen goed idee (Touring.be – Fietshelm verplicht: een goed idee?) Hun argument: een veralgemeende helmplicht leidt tot minder fietsers. “Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat het aantal fietsers daalt na de invoering van een helmplicht”, zegt Wies Callens van de Fietsersbond. “We willen fietsgebruik net stimuleren, zeker voor korte verplaatsingen. Cru gesteld: als we willen vermijden dat mensen op zondag in de auto stappen om een kilometer verder koffiekoeken te gaan kopen, dan moeten we zeker geen regeltjes opleggen die fietsen zouden ontmoedigen.”

Het allerbelangrijkste bij het aanschaffen van een nieuwe helm de pasvorm is. Dat komt omdat de veiligheid voor een groot deel hiervan afhankelijk is. Maar hoe vind je de juiste maat voor je racefietshelm?

Naast een goede pasvorm is de gebruikte veiligheidstechniek in de helm zelf ook van groot belang.

Gelukkig wordt het belang van een goede fietshelm door vrijwel iedereen inmiddels erkend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]