Kies het juiste zadel

Kies een zadel dat voor je zitvlak geschikt is.

Een zadel past pas goed als je precies op de zitbotjes zit. Je kunt voelen of je goed op de twee zitbotjes zit wanneer je verschillende zadels uitprobeert. Het is belangrijk dat je zitbeenderen, oftewel de onderste botten van het bekken, goed op het zadel kunnen rusten.  De afstand van de zitbotjes verschilt van persoon tot persoon en is dus bepalend voor de breedte maat van je zadel. Bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes groter dan bij mannen.

Ook je positie op de fiets kan bepalend zijn voor het soort zadel wat je wil gaan gebruiken.  Een diepere houding geeft druk op een klein deel van je zitbeenderen en is dus blessure gevoeliger. Een iets rechtere houding, zorgt voor een beter verdeelde druk over je zadel en zitbeenderen.  Op een mountainbike en een racefiets zit de fietser doorgaans voorovergebogen en liggen de drukpunten van het zitvlak voor op het zadel.  Een verkeerde stand van het zadel kan evengoed leiden tot lichamelijke klachten.

Het aanbod van fietszadels is gigantisch. Belangrijke criteria voor het uitzoeken van het ideale zadel zijn vorm en materiaal :

Zadels worden van leer of van kunststof gemaakt. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Een kunststof zadel is goedkoop en minder gevoelig voor vocht, maar biedt een matig zitcomfort en scheurt snel.  Gelzadels zijn erg populair geworden.  Doorwinterde fietsers kiezen zonder aarzelen voor een lederen zadel.  Dit vormt zich, na een iets langere inrijperiode naar het zitvlak en wordt meestal als zeer comfortabel ervaren. Dit type van zadel is wel iets duurder.

Een zadel loopt meestal in een punt uit, zodat het niet tegen de benen schuurt. Die punt zorgt er voor dat het lichaam de fiets optimaal in balans kan houden.  Het doel van uitgesneden of gespleten fietszadels, een nieuwe trend,  is om de druk op de genitale zone te verminderen. Het materiaal is op die plaats uitgesneden. Het bekken kantelt ook lichtjes naar voor, wat de lage rugbelasting vermindert. Het kleinere steunvlak kan op den duur wel irritatie veroorzaken. Ook worden deze zadels door sommige mensen als minder comfortabel of minder stabiel ervaren.
Er bestaan tegenwoordig ook allerlei andere vormen, zoals bv. zadels met een achterzijde als een wig, met een uitsparing aan de achterkant waardoor minder bloedvaten zouden worden afgekneld.

Geen makkelijke keuze dus.  Tegenwoordig kan u in gespecialiseerde winkels uw individuele zadelbreedte laten opmeten (o.a. met ribbeltjeskarton), het kan U helpen bij uw zoektocht naar een juist zadel en de afstelling ervan.  Het zal U verzekeren van het juiste zitcomfort en veel (zitvlak) problemen voorkomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]