De gevaren van spinning

Spinning mag dan al een goed alternatief zijn als het buiten slecht weer is en je niet naar de piste kan… toch zijn er ook gevaren mee gemoeid. Je kan er immers ook in overdrijven. Als je een hele winter te dicht bij je overslagpols komt, ben je gegarandeerd uit vorm op een moment dat het niet de bedoeling kan zijn. Piet Van Bastelaere van het Centrum voor Trainingsadvies legt uit. Hij werkte al samen met doorwinterde profs als Gert Steegmans en Wouter Weylandt.

 

Is spinning een goede manier om de winter door te komen?

 

Piet van Bastelaere: “Spinning heeft natuurlijk als groot voordeel dat je niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden waardoor je minder kans loopt op ziektes en ander onheil. Of spinning een goede manier is om de conditie te onderhouden, hangt echter volledig van jezelf af. In november moet een spinningsessie er namelijk helemaal anders uitzien dan in februari. Dat geldt overigens ook voor mountainbiken en op de piste rijden. In een periode waarin de opbouw van basisconditie centraal staat, wordt door te intensief te trainen de basis verwaarloosd. Wie zich tijdens de winter telkens volledig geeft, is gegarandeerd aan het einde van zijn Latijn tegen het seizoensbegin. Gebruik je dezelfde elementen op een verantwoorde manier in je opbouw dan zul je zien dat het wel goed zal lopen. Ik ben er wel voorstander van om de lange, rustige duurtrainingen toch op de weg te blijven doen. Er zijn maar weinig mensen die het drie uur zullen volhouden op een spinningfiets.”

 

Hoe kan je spinning inpassen in je trainingsschema?

 

“Let er in de eerste plaats op dat zeker de eerste maanden de weerstand laag gehouden wordt. Op die manier lopen de verzuring en de hartslag niet te hoog op. Naarmate de voorbereiding vordert kun je de intensiteit stelselmatig verhogen. In november blijf je bijvoorbeeld in de intensievere blokken best minimum 20 slagen onder je omslagpunt. In december nog 10 slagen en in januari mag je al tot het omslagpunt gaan. Zo ga je stelselmatig de intensiteit van de krachttraining en de souplessetraining verhogen. Bij dezelfde trapfrequentie zul je in januari dus een veel hoger wattage moeten trappen.

Voorts kan je tijdens een spinningsessie ook korte, maximale sprints doen. Let wel dat je eerst goed opgewarmd bent en dat die sprints niet langer duren dan 7 tot 10 seconden. Tussen de opeenvolgende sprints moet je wel minstens 2’30” los fietsen. Voor die sprints spreekt het lichaam namelijk de voorraden aan Adenosinetrifosfaat (of ATP) en creatinefosfaat aan waardoor er geen verzuring optreedt. Die voorraden zijn echter klein en het duurt ongeveer 2’30” om die terug aan te vullen. Als je die sprints te kort na elkaar uitvoert, ga je in de verzuring en zeker in november is dat niet aan te raden.”

 

Kan spinning ook nuttig zijn tijdens het hoogseizoen?

 

“Het kan , maar tijdens het seizoen kies je toch best zoveel mogelijk voor specifieke trainingsomstandigheden. Demarreren en klimmen op een spinningfiets is misschien wel vergelijkbaar maar toch niet identiek aan demarreren en klimmen op de weg. Op dat moment zou ik er toch voor kiezen om op de weg te trainen.

 

Bron: Grinta! 5

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]