Voorkom fietsmoeheid

Eenmaal de zomer voorbij kan je de fiets al eens beu worden. Zeker als je al jouw grote fietsdoelen met succes volbracht hebt, is het achteraf wat zoeken naar een nieuw evenwicht. Hoe blijft fietsen leuk na de realisatie van ‘het grote doel’? Volgende tien tips moeten je zeker helpen, al kan het zeker geen kwaad om eens een complete rustperiode te nemen voor een tijdje.

 

Verleg je actieterrein

Wie al te vaak hetzelfde traject aandoet, raakt daar na verloop van tijd op uitgekeken. Wedden dat het landschap ook in jouw omgeving aardig verandert als je een keer noord- in plaats van zuidwaarts op pad gaat?

 

Combineer wegfiets en MTB

Exclusief op de racefiets in de zomer en met de MTB naar winterse toertochten? Voor sommigen helaas een vastgeroest patroon. Wat is leuker dan het hele jaar door geregeld beide disciplines te mixen? De fietsbeleving op de mountainbike is sowieso anders dan op de racefiets. Natuurbeleving, techniek en interval tegenover snelheid, egaal tempo of véél kilometers op de teller.

 

Kies eens een andere fietsbenadering

Zeker na het realiseren van de met rood aangekruiste fietsuitdagingen is het achteraf altijd wat bekomen. Niet alleen fysiek maar vooral ook mentaal. Veel fietsers maken voor zichzelf een jaarkalender op en kruisen daar hun topevenementen aan. Toch bestaat het markeren van doelstellingen niet alleen uit topafspraken. Soms mag een nieuw fietsdoel best ludiek of louter ontspannend zijn.

 

 Het is niet ‘van moeten’!

Het als recreatieve fietser zo wetenschappelijk mogelijk trainen en voorbereiden heeft als schaduwkant dat de ‘fun’ er dreigt af te gaan. Fietsen is een sport die bovenal ontstressen als niet te versmaden extraatje oplevert. Maar wie al te fanatiek focust op prestaties, dreigt zijn oorspronkelijkechallenge voorbij te schieten, met name gezond en bewust sporten. Al blijft een beetje ‘moeten’ onvermijdelijk. Maar… met mate. Probeer vooral extreme periodes van fanatiek fietsen en fanatiek ‘zondigen’ te vermijden. Pendel liever op een evenwichtige manier tussen Sparta en Bourgondië.

 

Verander eens van fietsgezelschap

Om vastgeroeste patronen te doorbreken, kan een ander fietsgezelschap verfrissend blijken. De manier waarop je met andere fietsers op pad gaat varieert dikwijls. Bij sommige clubs gaat het er zeer serieus of competitief aan toe. Elders primeert het ‘socializen’. Wie weet wacht een familie of vriend al lang op een gelegenheid om eens met jou een tocht te maken? Of een eveneens fietsgrage collega op het werk? Of de stilaan opgroeiende kinderen?

 

Verminder de afstand per rit

Is de fietshonger plots gestild? Perk de afstand wat in!  Wie 100 km of meer op de weg fietst, is al snel drie tot vier uur onderweg. Een halve dag van je vrije tijd is zo opgesoupeerd. En als het gras dan ook nog dringend gemaaid moet worden… Je basisconditie krijgt zeker geen klap door tijdelijk terug te vallen op anderhalf à twee uur fietsen.

 

Fiets eens virtueel

Wie minder tijd kan of wil besteden aan de fiets, heeft dankzij de nieuwe virtuele mogelijkheden alternatieven om aan gure weersomstandigheden te ontsnappen. Het saaie rollenrijden is een pak aangenamer sinds een en ander op een pc- of tv-scherm kan worden gevisualiseerd. Zo’n virtueel rollensysteem kost wel wat centen maar je kunt zo wel de nodige liters zweet aflaten én de kracht (wattage) op peil houden.

 

Luister naar je lichaam

Voel je je moe of gewoon futloos? Wel, rust is echt niet des duivels. Soms is het gewoon beter om de sportieve activiteiten wat opzij te schuiven. Ga in een dergelijke periode gewoon eens een fikse wandeling maken. Of boek die cultureel verrijkende citytrip? Wedden dat de zin in fietsen sneller dan verwacht terugkeert?

 

Varieer het type trainingen

We hebben het in eerdere Grinta!’s al aangehaald: wie vooruitgang wil boeken moet vooral gevarieerd trainen. Samen met de parcoursvariatie zullen souplesse, kracht, interval of snelheid mekaar aflossen. Wissel duurtraining met oefenen op weerstand. Of trek eens naar de wielerbaan.

 

Zoek een nieuw doel

Logische slottip: je moet telkens weer op zoek naar nieuwe fietsdoelstellingen. De mogelijkheden zijn gelukkig eindeloos. Bekijk de almaar meer gevarieerde cyclo- en mountainbikekalenders uit binnen- en buitenland. Zie ook naar het aanbod aan heuse fietsreizen.

 

Bron: Grinta! 9   Tekst: Kurt Titeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]