Gewicht en bergop rijden

Minder gewicht speelt uiteraard een beslissende rol als het erom gaat om bergop vooraan mee te fietsen. Elke kilo (systeem)gewicht moet bergop immers in beweging worden gehouden. Onder de term systeemgewicht verstaat men het totale gewicht van rijder en fiets. Een snelle verbetering kan je bereiken door een lichtere racefiets te kopen. Goedkoper maar tijdrovender is het, om zelf enkele kilo’s af te vallen. En een combinatie van beide, laat je verbluffende resultaten boeken.

De invloed van gewicht bij bergop rijden

Over de vraag wat enkele honderden grammen minder gewicht betekenen bij bergop rijden, is veel discussie. Vooral in het bereik onder 8 kilogram, wordt het een kostbare aangelegenheid, om nog enkele honderden grammen extra op het gewicht van je fiets te besparen. Vandaar dat veel fietsers zich met recht afvragen of men niet eenzelfde effect kan bereiken, maar dan wel veel goedkoper, door aan eigen lichaamsgewicht te besparen. Anders geformuleerd: fietst een coureur van 70 kilo met een fiets van 15 kg harder naar boven dan een coureur van 75 kg met een fiets van van 10 kilo? De gangbare mening is, dat het niet uitmaakt waar op het totale gewicht “fietser plus fiets” bespaard wordt.

Meer spiermassa is meer gewicht

Toch hoort men ook vaak de opvatting dat het gewicht van de berijder meer impact kan hebben  omdat het lichaam in tegenstelling tot de dode massa van de fiets, zelf bijdraagt aan de prestatie. Als meer of minder gewicht het resultaat is van meer of minder spiermassa, moet de stelling dat het niet uitmaakt waar de kilo’s worden bespaard, toch enigszins genuanceerd worden. Laat minder gewicht nooit ten koste van je spiermassa gaan.

Afvallen of lichtere fietsonderdelen?

Afvallen kost niets. Integendeel! Per slot van rekening eet je minder. Nóg lichtere onderdelen voor je fiets daarentegen, zijn meestal vrij prijzig. Daar staat tegenover dat afvallen meer moeite kost dan geld uitgeven. Voor beide opvattingen is iets te zeggen waardoor een goed advies lastig wordt. Een vicieuze cirkel waarover je lang kunt filosoferen. Maar op sommige vragen in het leven, moet je gewoon geen duidelijk antwoord verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]