Kies de geschikte fietsdrager

Met een fietsendrager kunnen uw fietsen overal mee naartoe – snel, gemakkelijk en veilig.

Fietsendragers bestaan in verschillende types,  elk met zijn voor- en nadelen :

 

  • Trekhaakdragers

 

Dit systeem plaatst u op de trekhaak en zo kunt u tot 4 fietsen meenemen. De trekhaak is vooral handig voor wat zwaardere fietsen zoals e-bikes. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat de (de)montage zeer gemakkelijk is en dat u relatief weinig moeite hoeft te doen om uw fietsen er op te plaatsen. Tijdens het rijden zult er bovendien weinig van merken. 

Een nadeel is dat trekhaakdragers veel ruimte innemen, al wordt hieraan door de verschillende constructeurs had gewerkt om ze toeplooibaar te maken, zodat ze compact kunnen weggezet worden.  Door hun grote constructie vallen ze ook duurder uit dan de andere fietsdragers. Het zicht door de achterruit wordt eveneens iets beperkt.

Let wel dat de fietsdrager kan gekanteld worden om de achterklep of koffer van de wagen te kunnen openen.  Je dient hiervoor een veiligheidsklep open te trekken.  Gevaar is deze vergrendeling te vergeten bij het terugkantelen waardoor het rek kan openkantelen bij een bruusk stop- of vertrekmaneuver van de wagen.

Als u bij de drager een oprijgoot bijbestelt, dan rijdt u uw fietsen er helemaal gemakkelijk op. Zeker handig voor een e-bike.

Bekijk hier een uitgebreid aanbod

  • Fietsdragers voor op uw autodak

 

De dakdrager is de meest geschikte optie als u geen trekhaak heeft én als u vier of meer fietsen mee wilt nemen. Het dak biedt u iest meer ruimte en doordat het gewicht van de fietsen in het midden van de auto zit, voelt de dakdrager iets stabieler aan.

Een ander voordeel is dat de achterklep van de auto met deze drager altijd bereikbaar blijft. Dakdragers kennen echter ook enkele nadelen. Zo vangen de fietsen op het dak veel wind waardoor het brandstofverbruik behoorlijk kan toenemen. Daarnaast is het met zwaardere fietsen (zeker e-bikes) lastig de fietsen er op en af te tillen.

Let op met de hoogte, u moet er natuurlijk ook op letten dat u bij plekken zoals parkeergarages niet binnen zult komen.

Bekijk hier een uitgebreid aanbod

  • Fietsdragers voor op uw kofferbak

 

Een drager voor op de achterklep is vrij compact en neemt daardoor weinig ruimte in.  Een set van met rubber beschermde haken grijpt de boven- en onderkant van het kofferdeksel vast, zonder uw wagen te beschadigen.

Nadeliger is echter dat het een laag draagvermogen heeft en daardoor niet geschikt is voor zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen.  De montage van de drager en het plaatsen van de fietsen vraagt wel wat meer tijd en aandacht dan traditioneel op de trekhaak.

Je kan de fietsendragers voor op de achterklep niet universeel te gebruiken op elke achterklep of auto.

Bekijk hier een volledig aanbod

  • Disseldragers

 

Bij een disseldrager worden de fietsen tussen de caravan en de auto geplaatst.  Hierdoor vangen ze in tegenstelling tot op het dak van een auto dus geen wind en merkt u er relatief weinig van tijdens het rijden. Met disseldragers kunt u vaak tot 3 fietsen meenemen. Een voordeel van dit systeem is dat het zeer weinig ruimte inneemt.

Een nadeel kan zijn dat als u op vakantie gaat zonder caravan u alsnog een trekhaakdrager moet aanschaffen. Dit probleem kan echter worden opgelost door een hulpstuk aan te schaffen waarmee u uw vertrouwde drager ook op de dissel kan monteren.

Méér keuze hier

  • Fietsdragers voor mobilhomes of campers

 

Er bestaan dragers voor 2,3 of 4 fietsen. Je moet er echter rekening mee houden dat 4 fietsen een grote belasting zijn voor de achterwand omdat de trekkracht zich schuin naar achter beweegt. Hoe minder fietsen, hoe rechter naar beneden zich de gewichtscurve beweegt en dan ook minder belastend is voor de achterwand.

Respecteer het aangegeven draagvermogen van de fietsendrager. Ga er in geen geval opstaan en rijd voorzichtig over oneffenheden in het wegdek. Kijk ook na of er reeds bevestigingspunten voor een fietsendrager zijn voorzien op je camper.  Wij weten precies waar je het fietsenrek mag bevestigen.

Bij campers met een grote garage is het ook mogelijk om fietsten te stallen in de garage. Binnenin de garage kan ook een fietsendrager geplaatst worden zodat de fietsen niet omvallen.

Bekijk hier een uitgebreid aanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]