Trentino, aan het meer en in de Dolomieten

De streek van de noordelijke provincies Trentino en Zuid-Tirol wordt gedomineerd door de imposante bergen van de Dolomieten. De regio is een walhalla voor wandelaars en fietsfanaten en ieder jaar komen er weer nieuwe routes bij. De natuur kent prachtige bossen, talloze meren en hoogvlakten. Ondanks dat Zuid-Tirol in Italië ligt, spreekt een groot deel van de bevolking hier Duits.  Trento, de hoofdstad van de autonome provincie Trentino, is een bijzonder aardige stad, gelegen in een wijngebied op de grens met de nog sterk Duitstalige provincie Südtirol (in het Italiaans: Alto Adige).

In veel steden en dorpen tref je een mengeling aan van de Italiaanse cultuur en culinaire traditie met de Oostenrijkse.

De stad Trento is een typische Italiaanse stad vol charme, terwijl het mooie Bolzano meer de Alpensfeer uitademt.

Wijnen proeven

Bezoek in provinciestad Bolzano het archeologiemuseum met de beroemde gletsjermummie Ötzi. Vanuit Bolzano loopt er een wandeling naar de aardpiramiden op de Ritten en in Jenesien. Bewonder hier de 30 meter hoge lemen zuilen. Ook leuk is om in een van de wijndorpen een wijnkelder te bezoeken voor een proeverijtje. Probeer alvast de bekende streekwijn Trentodoc Spumante te proeven.

De wijnproductie is misschien niet zo uitgebreid in vergelijking met andere regio’s, maar wát geproduceerd wordt, is wel bijzonder.   Er worden in de streek vooral frisse, fruitige witte wijnen gemaakt van Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste zijn mousserend. Maar Trentino heeft ook onbekendere wijnschatten. Zoals rode wijn van Marzemino en Teroldego druiven.

Wat officiële erkenning betreft, kan Trentino zeker niet klagen, want al in 1971 werd de appellatie Trentino als DOC erkend. In datzelfde jaar werd ook de Rotalianovlakte, waar de Teroldego-druif wordt verbouwd, als DOC erkend: Teroldego Rotaliano. Het duurde wel nog vele jaren, tot 1993, eer de schuimwijnen in Trentino een eigen appellatie kregen toebedeeld: DOC Trento.

Streek van de kastelen

Als je door Trentino rijdt vallen de kastelen direct op. De regio heeft er maar liefst 300, inclusief de forten. Bezoek bijvoorbeeld het bekende Castello del Buonconsiglio in hoofdstad Trento. Vanaf de buitenkant niet heel bijzonder, maar binnen zijn er vele fresco’s te zien. Hier bevindt zich nog de residentie van bisschoppen van Trento, die daar vanaf de 13e eeuw verbleven. Een ander mooi kasteel is Castel Thun, gebouwd door de adellijke familie Thun en geeft een goed beeld waarop de adel destijds leefde. Het plein Piazza Duomo in Trento is ook een bezoek waard en vormt het hart van de stad. Op het plein staat een enorme Neptunusfontein omringd door huizen die mooi versierd zijn met fresco’s.

Italiaanse charme in overvloed

Trento is de hoofdstad van de regio en heeft een mooi historisch centrum met prachtige pleinen met renaissancegebouwen, kerken en pittoreske straatjes. Het is een echte kunststad en het hele jaar door zijn er volop tentoonstellingen en evenementen. De meeste toeristen die hier komen zijn echter geïnteresseerd in de natuur eromheen. Bolzano/Bozen is de hoofdstad van Zuid-Tirol en een kent een leuke mengelmoes van Italiaanse architectuur met de natuurlijke sfeer van de Alpen. In de omgeving rond de provinciehoofdstad zijn veel oude wijndorpjes te vinden in de bergen. Bewonder in het marktdorpje Egna de oude arcades, de ronde bogen langs de huizen, waaronder de markt nog steeds gehouden wordt. Vlakbij Trento ligt het gehucht Canale di Tenno, een middeleeuws dorpje dat nog zo mooi is door haar karakteristieke steegjes en loopbrug.

Dominerende Dolomieten

Regio Trentino is rijk bezaaid met bossen, meren en hoogvlakten in de imposante Dolomieten. Goede wandelpaden zijn er voor iedere soort wandelaar en fanatieke hikers kunnen ook overnachten in verschillende berghutten. Een mooi uitzicht over de Dolomieten biedt de Punta Rocca in de Marmolada op 3265 meter hoogte, waar je naar toe kan per kabelbaan of te voet. Het gebied staat bekend om haar vele meren, waaronder het populaire Gardameer dat ten zuiden van Trentino ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]