Remblokjes afstellen

Fietsen in de Alpen wil zeggen dat je veel moet klimmen op steile hellingen, maar ook veel moet dalen. Tijdens zo’n afdaling staan de remmen maar beter goed afgesteld om ongelukken te vermijden. Lees hier hoe je het best remblokjes afstelt:

Goed afgestelde remblokjes zouden een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Ten eerste voor de veiligheid: zodat je goed kunt remmen. Ten tweede voor de slijtage: regelmatig komen we nog schuin afgesleten blokjes tegen . Die zijn eerder ‘op’ en aan vervanging toe. Toch is remblokjes afstellen helemaal niet moeilijk.

De meeste huidige remschoenen (de houders waarin de remblokjes zitten) hebben een soort van bolscharnier, waardoor de blokjes in twee vlakken kunnen bewegen. In de remhoef zelf zit de hoogteverstelbaarheid voor het blokje.

  • Monteer het blokje in de remhoef en plaats daarna het achterwiel.
  • Knijp de achterrem lichtjes in, positioneer het remblokje op de goede hoogte en kantel het plat tegen het velgoppervlak.
  • Knijp de rem stevig dicht en draai het blokje vast. Niet te stevig want dan zal het blokje gaan meedraaien. Echt vastzetten kun je pas door met het blokje met je ene hand te fixeren en met de andere het boutje aan te draaien.
  • Door het stelschroefje op de remhoef te gebruiken, kun je de afstand tussen remblokjes en velg regelen. Wil je direct kunnen voelen dat je remt, stel dan de blokjes dicht bij de velg. Rem je liever geleidelijk, plaats ze dan wat verder van de velg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]