Zin en onzin van sportdranken

Superbelangrijk voor een wielrenner is dat hij niet mag vergeten te drinken. Bij warm weer maar zeker ook als het koud is moet er gedronken worden. Bij tochten door de bergen is dat dus een heel belangrijk aandachtspunt.

 

Er vallen drie grote categorieën sportdrank te onderscheiden:

Hypotone dranken
:
Een hypotone drank bevat minder dan 4 gram suiker (koolhydraten) per 100 ml en heeft een lage osmotische druk. Doel is dorstlesser. Hypotone dranken geven de sporter weinig energie in de vorm van suikers. Een hypotone sportdrank wordt sneller opgenomen door het lichaam dan water alleen. Ideaal voor recreatiesport of minder langdurige en minder vermoeiende inspanningen.

 

o   lage osmotische druk wat betekent dat hij per 100 ml minder deeltjes suikers en elektrolyten bezit dan de eigen vochten van het lichaam.
o   Wordt sneller opgenomen dan water omdat hij meer verdund is.
o   Niet ideaal om enkel hypotone dranken te gebruiken want je moet er te vaak door plassen wat voor een groter vochtverlies zorgt. Gebruik het in combinatie met andere drank.

Isotone dranken
:
Een isotone drank bevat tussen de 4 en 8 gram suiker (koolhydraten) per 100 ml en heeft ongeveer eenzelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Een isotone drank wordt ongeveer even snel door het lichaam opgenomen als water. Doel is dorstlesser en energieleverancier zijn van het lichaam. Ideaal voor duursporten.

 

o   Heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Het wordt dus even snel of zelfs sneller opgenomen dan water.
o   In principe vormen ze het ideale compromis tussen het weer aanvullen van vocht en energie.

Hypertone dranken
:
Een hypertone drank heeft meer dan 8 gram  suiker (koolhydraten) per 100 ml en een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht. Zijn primaire doel is energieleverancier en in tweede instantie dorstlesser. Hypertone dranken worden trager opgenomen dan water. Ideaal 30 tot 60 minuten voor het sporten/training/inspanning en direct na het sporten/ training/inspanning in te nemen. Hypertone dranken zijn ook voor sporters die ondervinden dat ze tijdens hun training / wedstrijd / inspanning wat extra energie nodig hebben.

 

o   Energierijk en dus vaak zeer zoet. Soms ook siroopachtig.
o   Is heel geconcentreerd waardoor het trager wordt opgenomen dan water.
o   Tijdens een lange wedstrijd is het beter in het eerste deel hypertone drank te gebruiken. In de finale is dat moeilijk want dan gaat het meeste bloed naar de spieren die dan onder druk staan ipv naar de maag. Enkel in de absolute finale kan je nog dan eventueel nog geconcentreerde suikers nemen voor een ultieme energieboost.
o   In erg warme weersomstandigheden is het beter al in het begin isotone dranken te gebruiken want daar kan je veel meer van drinken dan van de hypertone variant.

Weetjes:
–          Drink regelmatig kleine hoeveelheden
–          Zorg er voor dat je al voldoende gedronken hebt voor de inspanning
–          Wacht niet met drinken tot je dorst hebt want dan is het al te laat.
–          Als je geen sportdrank in huis hebt, kan je als alternatief ook thee met suiker meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]