Zin en onzin van sportdranken

Superbelangrijk voor een wielrenner is dat hij niet mag vergeten te drinken. Bij warm weer maar zeker ook als het koud is moet er gedronken worden. Bij tochten door de bergen is dat dus een heel belangrijk aandachtspunt.

 

Er vallen drie grote categorieën sportdrank te onderscheiden:

Hypotone dranken
:
Een hypotone drank bevat minder dan 4 gram suiker (koolhydraten) per 100 ml en heeft een lage osmotische druk. Doel is dorstlesser. Hypotone dranken geven de sporter weinig energie in de vorm van suikers. Een hypotone sportdrank wordt sneller opgenomen door het lichaam dan water alleen. Ideaal voor recreatiesport of minder langdurige en minder vermoeiende inspanningen.

 

o   lage osmotische druk wat betekent dat hij per 100 ml minder deeltjes suikers en elektrolyten bezit dan de eigen vochten van het lichaam.
o   Wordt sneller opgenomen dan water omdat hij meer verdund is.
o   Niet ideaal om enkel hypotone dranken te gebruiken want je moet er te vaak door plassen wat voor een groter vochtverlies zorgt. Gebruik het in combinatie met andere drank.

Isotone dranken
:
Een isotone drank bevat tussen de 4 en 8 gram suiker (koolhydraten) per 100 ml en heeft ongeveer eenzelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Een isotone drank wordt ongeveer even snel door het lichaam opgenomen als water. Doel is dorstlesser en energieleverancier zijn van het lichaam. Ideaal voor duursporten.

 

o   Heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Het wordt dus even snel of zelfs sneller opgenomen dan water.
o   In principe vormen ze het ideale compromis tussen het weer aanvullen van vocht en energie.

Hypertone dranken
:
Een hypertone drank heeft meer dan 8 gram  suiker (koolhydraten) per 100 ml en een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht. Zijn primaire doel is energieleverancier en in tweede instantie dorstlesser. Hypertone dranken worden trager opgenomen dan water. Ideaal 30 tot 60 minuten voor het sporten/training/inspanning en direct na het sporten/ training/inspanning in te nemen. Hypertone dranken zijn ook voor sporters die ondervinden dat ze tijdens hun training / wedstrijd / inspanning wat extra energie nodig hebben.

 

o   Energierijk en dus vaak zeer zoet. Soms ook siroopachtig.
o   Is heel geconcentreerd waardoor het trager wordt opgenomen dan water.
o   Tijdens een lange wedstrijd is het beter in het eerste deel hypertone drank te gebruiken. In de finale is dat moeilijk want dan gaat het meeste bloed naar de spieren die dan onder druk staan ipv naar de maag. Enkel in de absolute finale kan je nog dan eventueel nog geconcentreerde suikers nemen voor een ultieme energieboost.
o   In erg warme weersomstandigheden is het beter al in het begin isotone dranken te gebruiken want daar kan je veel meer van drinken dan van de hypertone variant.

Weetjes:
–          Drink regelmatig kleine hoeveelheden
–          Zorg er voor dat je al voldoende gedronken hebt voor de inspanning
–          Wacht niet met drinken tot je dorst hebt want dan is het al te laat.
–          Als je geen sportdrank in huis hebt, kan je als alternatief ook thee met suiker meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]