Speed Pedelec

De zogenaamde Speed Pedelecs of high speed e-bikes, ondersteunen immers boven de 25km/h en beschikken in sommige gevallen over autonome ondersteuning en/of een vermogen boven de 500 Watt.

Vanaf 1 oktober zal de wetgeving aanzienlijk verstrengen ten opzichte van de speed pedelec.  Het zorgt tegelijkertijd voor enige duidelijkheid.  Nederland volgt deze reglementering vanaf 1 januari 2017.

Dit verandert er per 1 oktober in België voor speed pedelecs:

Een helm wordt verplicht
Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat hoeft geen bromfietshelm te zijn maar mag een fietshelm zijn, op voorwaarde dat die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

Nummerplaat op de fiets 

De overheid ontwikkelt een speciale speed pedelec nummerplaat . De nieuwe nummerplaat zal 10 cm op 12 cm groot zijn, wat even groot is als degene die in Nederland uitgereikt worden. Het kenteken zal beginnen met de letters “SP” wat staat voor “Speed Pedelec”.

Bromfietscertificaat
Bestuurders van een speed pedelec moeten beschikken over een bromfietscertificaat.

Verzekering
Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een aansprakelijkheidsverzekering (WA- of BA verzekering) verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor hoeft dit dus niet.  Tegelijk werken de verzekeraars ook aan een speciale WA of BA-polis voor speed pedelecs. Deze elektrische fiets verzekering zal 50€ tot 150€ per jaar kosten, afhankelijk van de maatschappij en de voorwaarden.

Voor gewone pedelecs, elektrische fietsen die ondersteuning geven tot 25 km/u, verandert er niets. Deze blijven gecatalogeerd als gewone fietsen. Je kan ze dus gebruiken zonder rijbewijs, zonder helm, zonder inschrijving of nummerplaat. Je kan ze wel laten verzekeren via je familiale verzekering of met een fietsomnium-verzekering.

Minimum leeftijd 

De minimumleeftijd om met een speed pedelec te rijden is 16 jaar.

Plaats op de weg
Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder. Voorwaarde is dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]