Zwoegen naar de top van de Col de Granon in de Tour

1 juli 2022. De 11ste rit van de Tour de France 2022.

Klassementsrenners gaan zenuwachtig aan het vertrek staan van deze etappe vanuit Albertville.  Geen enkele kanshebbers voor de gele trui kan zich vandaag een misstap veroorloven. De beklimmingen zijn dicht opeengepakt, beginnend met de haarspeldbochten van Montvernier en vervolgens door de oversteek van de Télégraphe- en Galibier-passen. Na Serre-Chevalier te zijn gepasseerd, resteren er nog 10 klimkilometers met een gemiddelde van meer dan 9% om de 2.413 meter hoge Col du Granon te bereiken, het hoogste eindpunt van de Tour sinds 25 jaar.

Het klimmen naar de top van de Granon begint echt in Saint-Chaffrey. Le Granon ligt op 10 km van het gehucht Villard-Laté, gemeente Saint-Chaffrey. De eerste kilometer aan 10% is in Villard-Laté, daarna is het gemiddelde hoogteverschil tussen de 8 en 9% tot de zesde kilometer. Op dit niveau, in het gehucht Tronchets, daalt het gemiddelde hoogteverschil tot 10%. De volgende kilometer is, in plaats van Plainalp, de moeilijkste met gemiddeld 10,5%. De laatste 500 meter van de klim zijn de zwakste met een gemiddelde van 6,6%.  Een zeer regelmatige beklimming dus, zonder ook maar een meter verpozing.  Juist indelen zal de boodschap zijn.

In 1986 beet Bernard Hinault hier zijn tanden stuk en zou hij voor het laatst de gele trui dragen. Hij stuitte op een sterke Greg Lemond.

Profiel ‘De vergeten reus van de Tour’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]