Madonna del Ghisallo

Als wielerliefhebber MOET je in het Santuario Della Madonna del Ghisallo geweest zijn.

Dit kerkje is vernoemd naar een legendarische Mariaverschijning en is beroemd als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië.  Vanuit het kapelletje op de heuvel Ghisallo, nabij het Comomeer in Italië, waakt de madonna over de wielrenners op alle wegen van de wereld.

 

kapel Madonna di Ghisella

Beschermheilige van de wielrenners

In 1949 werd Madonna del Ghisallo, op voorstel van de priester Ermelindo Viganò, door paus Pius XII uitgeroepen tot beschermheilige van wielrenners. Sindsdien wordt het kerkje bezocht door wielertoeristen. In het kerkje brandt een eeuwige vlam voor gestorven renners. Het kapelletje hangt vol met wielergeschiedenis, grote namen in de wielrennerij hebben hier immers een bezoek gebracht en een tricot of fiets achtergelaten.  Het is vooral een getuigenis van de geschiedenis van de Ronde van Italië.

Voor de deur van de kerk staat een standbeeld van Fausto Coppi dat in 1960 werd onthuld, net als één van Gino Bartali, twee kampioenen van weleer.

 

 


Museo di CiclismoWielermuseum

Op 31 mei 2006 werd de laatste – door paus Benedictus XVI gezegende – steen gelegd voor een wielermuseum, dat aan de zuidzijde van de kapel werd gebouwd. In het museum worden racefietsen, biografieën, foto’s, truien van fietshelden bewaard.

Renners als Fausto Coppi, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Marco Pantani en Joop Zoetemelk doneerden hun fietsmateriaal aan het museum.

Ook de verwrongen fiets waarmee streekrenner Fabio Casartelli verongelukte, is hier aanwezig. In 2014 heeft drievoudig Giro-winnaar Marianne Vos één van haar roze truien gedoneerd aan het museum.

 

 


Beklimming & Ronde van Lombardije

De Ghisallo, (754 m) ligt langs de route van de Ronde van Lombardije, ongeveer halverwege de plaatsen Canzo en Regatola.  Een lange, steile klim, op circa 50 km van de eindstreep in Varese.

Het gemiddelde stijgingspercentage is wat misleidend,  slechts 5,2%. Grote kronkelige stukken hebben daarentegen stijgingspercentages die oplopen tot 11%.

Traditiegetrouw worden de klokken van de kapel geluid wanneer de renners de top passeren.

 

 


Como-meer

Como-meer

Vanaf Madonna del Ghisallo heb je een adembenemend uitzicht over het Como-meer, het plaatsje Bellagio en in de verte de Alpen.  Rondom het Comomeer is het heerlijk fietsen.

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan, vlakbij de grens met Zwitserland, aan de voet van de Alpen. Naast Como liggen rond het helderblauwe meer idyllische dorpjes zoals Bellagio, Varenna, Menaggio, Gravedona en Lecco verstopt tussen grote bergkloven.

Como is een superbestemming voor uw fietsvakantie en een interessante tussenstop in uw tocht naar de Dolomieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]