Water zorgt in de Franse alpen voor 100% hernieuwbare energie

De Alpen spelen een belangrijke rol in de electriciteitsvoorziening van Frankrijk.  Wist U dat in de Alpes 1/3 van de hydro-electriciteit van gans Frankrijk wordt geproduceerd? Door zijn flexibiliteit om direct te kunnen inspelen op pieken in het electriciteitsverbruik,  garandeert deze vorm van electriciteitopwekking steeds een evenwicht in de voorziening in Frankrijk.

 

6521802Barrage du Grand Maison

Het Lac de Grand Maison is een stuwmeer in de Franse departementen Isère en Savoie in de Franse Alpen. Het meer is ontstaan door de bouw van de Grand Maison-dam welke werd afgewerkt in 1985. Het gebied rondom het meer is zeer dunbevolkt, de weg langs het meer is gedurende de wintermaanden afgesloten voor alle verkeer vanwege de sneeuwval.

In het museum van de aan de dam gekoppelde waterkrachtcentrale (EDF)  worden de geschiedenis en de technieken getoond van de hydro-electriciteit.  Aan de hand van een parcours wordt de rol van de mens van de ontdekking tot de productie op een sublieme manier in scène zet.  Van water tot electriciteit. Wat een avontuur !

 

 

 

sans-titre4Barrage du Chambon

De Barrage du Chambon (294mlang), gebouwd in 1935, is een hydro-electrische stuwdam, die gesitueerd is op de La Romanche rivier. Het waterreservoir van bijna 51 miljoen m³ vormt het Lac du Chambon.  De stuwdam kwam in 2015 uitgebreid in het nieuws toen door een grondverschuiving een départementale weg gedurende geruime tijd afgesloten diende te worden en de Tunnel du Chambon aanzienlijke schade had opgelopen.  Gevolg was een gedwongen parcourswijziging in de Tour, toen bleek dat men de herstellingswerken niet tijdig kon afronden voor de passage van de Tour.  Kopzorgen voor de organisatie om, mits heel veel creativiteit, de passage van de Tour op Alpe d’Huez te verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]