Belangrijke verschuiving in de Belgische fietsindustrie

Race Production, de Belgische fabrikant achter de racefietsen van Ridley, neemt het fietsmerk van wielerlegende Eddy Merckx over, meldt het bedrijf vrijdag in een persbericht.

Ridley koopt Eddy Merckx Cycles

Race Production, de Belgische fabrikant achter de racefietsen van Ridley uit Beringen, neemt het fietsmerk van wielerlegende Eddy Merckx over. Dat meldt het bedrijf vrijdag in een persbericht. De schaalvergroting moet Merckx-fietsen toelaten internationaal door te breken, klinkt het bij Merckx-cycles eigenaar Bart van Muylder. Zo blijft Eddy Merckx Cycles ook in Belgische handen en wordt het voortbestaan gegarandeerd. Het fietsmerk, dat 37 jaar geleden opgericht werd door de grootste wielrenner aller tijden, maakte het voorbije jaar 5,7 miljoen euro verlies.

Het fietsmerk van oud-wielerlegende Eddy Merckx wil al langer vooraan het internationale peloton zitten, maar door de relatief beperkte productieschaal bleven de vaste kosten hoog en kwamen de resultaten onder druk.

Sinds 2008 nam Eddy Merckx afstand

Twee jaar na het einde van zijn wielercarrière, op 28 maart 1980, had Eddy Merckx een fietsmerk opgericht. Hij wilde er de allerbeste koersfietsen ter wereld maken en probeerde zelfs elk model zelf uit. De dure fietsen waren goed, daar had niemand iets op aan te merken, maar toch werd het in Meise gevestigd bedrijf nooit zo succesvol als de man naar wie het genoemd werd.

De ‘Kannibaal’ verkocht de meerderheid van zijn aandelen in 2008. De nieuwe eigenaars slaagden er echter niet in om Eddy Merckx Cycles een nieuw elan te geven. Ze verhuisden vanuit Meise naar Zellik, omdat de ateliers er te klein geworden waren, maar elk jaar opnieuw bleek uit de jaarrekeningen dat vele miljoenen verlies gemaakt werden. Het grootste deel van de activiteiten – het maken van de fietsen – werd zelfs uitbesteed aan China en Taiwan.

In mei 2016 kwam er een nieuwe overnemer, die het kapitaal van Eddy Merckx Cycles in één klap verdubbelde. Van 14 naar 27,7 miljoen euro, “een kapitaalsverhoging die zuurstof moet geven om de toekomst goed in te gaan.” Maar ook dat was geen succes. Al na enkele maanden werd duidelijk dat de overname het bedrijf niet winstgevend maakte. Meer zelfs: het voorbije jaar werd een verlies geboekt van 5,7 miljoen euro. Dat bracht het totale verlies sinds de oprichting op meer dan 17 miljoen…

“Belgische fietsindustrie tot nieuwe hoogtes brengen”

“We verkochten vorig jaar nog bijna 1.500 Merckx-fietsen in de Verenigde Staten maar vooral de beperkte schaalgrootte heeft een negatieve impact op onze inkoop- en verkoopprijzen en maakt dat de vaste structuurkosten het resultaat onder druk blijven zetten”, aldus Bart van Muylder, CEO van Diepensteyn NV en eigenaar van Eddy Merckx Cycles. “Daarenboven wegen wij als kleine speler onvoldoende zwaar om internationaal de sterkste distributiepartners voor ons te winnen. Als het merk Merckx wereldwijd echt wil doorbreken, moest het zich bij een grote speler aansluiten. Wij vonden het onze verantwoordelijkheid om dit Belgische patrimonium in Belgische handen te houden. Ridley, met zijn basislijn “We are Belgium”, zijn wereldwijde distributie en aanwezigheid in het WorldTour peloton , is het ideale bedrijf om het eerbetoon aan Eddy Merckx voort te zetten.”

De samenwerking met grote broer Ridley moet de internationale doorbraak dus mogelijk maken. Volgens Ridley-CEO Jochim Aerts blijft het merk Eddy Merckx bestaan: “Dit merk heeft zoveel geschiedenis, was vaak een voorloper onder de fietsmerken en betekent zoveel voor de Belgische fietsindustrie. Eddy Merckx en Ridley zijn de bekendste Belgische fietsmerken en zij kunnen elkaar nu versterken. Wij garanderen het overleven en de verdere ontwikkeling van dit merk. Deze overname creëert een soort kruisbestuiving van de twee Belgische merken binnen ons bedrijf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]